ČUJ KULTURA I POVIJEST U BOSNI !?

By

Povodom 128. rođendana Zemaljskog muzeja, ponovno se aktualizira pitanje o financiranju svih kulturnih i znanstvenih institucija u BiH. Sramotno je bilo gledati zatvoren Zemaljski muzej, dok su se naši političari s sudbinom ove institucije, jer kao da oni znaju što je kultura, kulturno nasljeđe, povijest, njima je samo jedna kultura ispred očiju, kultura korupcije, kriminala i pljačkanja ovog jadnog naroda.

Nedavno se pojavio problem sa Institutom za istoriju, jer vlasnik ne uvjetnih prostorija, Savez samostalnih sindikata Federacije BiH, želio je nazad svoje prostorije, a sudbeni sporovi traju već dugo. I dok su svi čekali deložaciju, u posljednji tren je privremeno odgođena, a ovih dana se pojavilo kao rješenje hangar u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Ova znanstvena institucija ima 20 zaposlenih, 10 doktora znanosti, a u ovim teškim vremenima uspjeli su objaviti pet knjiga i 4 časopisa. Ova institucija bori se da nam prikaže našu povijest, dok je naši političari gaze, jer bitnije je kupiti novi automobil 0d 200. 000 KM, nego riješiti konačno pitanje znanstvenih institucija. Možda će konačno rješenje za sve znanstvene institucije u BiH i niknuti dok se budu vozili u tim skupim automobilima, jer možda je to baš ključ rješenja, možda kožna sjedala budu poticaj za bućnuti glavom.

Dok naše političke marionete i poglavice svakodnevno kradu na sve strane, ne mareći ni za narod, a kamo za dobrobit ovog naroda, sijući političke prepirke i nacionalne trzavice, tako si osiguravaju nesmetan put ka punjenju džepova. Dok vrijedni zaposlenici kulturnih i znanstvenih institucija nastoje probuditi uspavani osjećaj za kulturno nasljeđe i povijest, naši im političari koju tisuću maraka prebace sebi za putovanja i životnu ušteđevinu jer bitno je samo krasti, a za kulturu nema mjesta. I tako će još godinama problemi svih ovih institucija biti sklanjani pod tepih, jer svako odgađanje rješenja znači krizu i skretanje pažnje sa političkih marioneta na ove stvari, njima znači prilika da koji kufer pun novca odnesu u svom luksuznom autu. Težak je život političara, jer treba potrošiti cipele dok se popnu do ureda, treba se najesti i napiti za cijelu obitelj, a to sve na naš račun.

Do kada ćemo se više igrati države, do kada će korupcija i kriminal biti ključna riječ za politiku i javne firme, dokle će se naša kultura i povijest potucati po ministarstvima boreći se za golu egzistenciju.  Kako je trenutno stanje, dok se nađe rješenje neće nitko više ni živjeti u ovoj državici.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News