Kolumna Josipa Mlakića: Učili za pjesnike, završili kao topovsko meso

Za hrvatske pisce iz BiH, ne za one iz Sarajeva, jedini put do Sarajeva je preko Zagreba

U Vitezu je 9. svibnja ove godine preminuo pjesnik Ivo Totić, koji je izvan ograničenoga kruga poznavatelja pisane riječi gotovo nepoznato ime. Totić je rođen u Zenici 1967. O njemu je nedavno u Jutarnjem listu pisao Miljenko Jergović, koji je svojevremeno šest Totićevih pjesama uvrstio u antologiju “Ovdje živi Conan”, pregled mlade bosanske lirike nastale u ratu. Knjiga je objavljena 1997.  u izdanju zagrebačkog Durieuxa. “Iako mu je knjiga (zbirka pjesama “Crna fizika” iz 1995., op.a.) izašla u Sarajevu, vijest o Ivi Totiću i njegovu pjesništvu nikad nije prešla tih osamdesetak kilometara, niti je on kao pjesnik dobacio do Sarajeva”, piše Jergović. Nažalost, ova konstatacija ne vrijedi samo za Totića. Na pamet mi, pored njega, padaju još dva imena: Marko Martinović Car, rođen 1933. u Polju kod Travnika, umro u Vitezu 2003., te Dragan Šimović, rođen u Gabeli 1964., umro u siječnju 2007. u Mostaru. Znači, zajedničko ovoj trojici pisaca je to što nikada nisu dobacili niti do Sarajeva, a kamoli do Zagreba, iako se radi o sjajnim piscima. Zapravo, za hrvatske pisce iz BiH, isključujući one iz Sarajeva, jedini put kojim se može dobaciti do Sarajeva je onaj zaobilazni, preko Zagreba.

I sâm sam na neki način prešao sličan put. I neki drugi pisci podrijetlom iz BiH. Razloga je više, a prvenstveno se radi o nepostojanju bilo kakvog sustavnog bavljenja knjigom u BiH, sve je svedeno na zatvorene, privatne kružoke zapišane taštinom “najviđenijih članova”. Bez obzira što je u vremenu od 1962. pa do pred rat Marko Martinović objavio pet knjiga, bio je gotovo nepoznato književno ime. Iako je njegova debitantska knjiga, “Zvona i tišine” iz 1962., zbirka poezije, Martinović je prvenstveno bio poznat kao pisac kratkih priča. “Izuzimajući književno djelo pokojnog Vitomira Lukića, doista bi se teško mogao pronaći u novijoj književnosti bosanskohercegovačkih Hrvata pripovjedač ravan Martinoviću”, napisao je književni kritičar i pjesnik Željko Grahovac. Spomenuti Dragan Šimović, koji je nekoliko godina pred smrt radio kao književni urednik, objavio je 2003., nekoliko mjeseci prije Martinovićeve smrti, knjigu “Salon namještaja”, koja je zapravo izbor iz tri Martinovićeve prozne knjige: “Tražio sam Augusta” (1981.), “Isus u podrumu” (1995.) i “Gutači žaba” (1999.). U uredničkom predgovoru toj knjizi Šimović se dotiče i percepcije književnog djela Marka Martinovića. “Za pisca Marka Martinovića sam slučajno čuo negdje u drugoj polovici osamdesetih prošlog stoljeća, pasivno nazočeći jednoj od neobičnih, štoviše živopisnih rasprava u Klubu književnika, u podrumu sarajevske Svjetlosti. Naime, usputno je od nekolicine sugovornika Martinović tada, s ‘visoka’, imenovan ‘onim poštarom iz Viteza’. Valja spomenuti, radilo se o društveno iznimnome mjestu, ‘književnom pupku svijeta’, gdje su prigodu za javni govor, prešutno, imali tek posvećeni i u samu ‘suštinu’ zagledani pojedinci, što je istodobno moglo značiti kako književna i svaka druga periferija započinje iza vrata Kluba, prostirući se cijelim okolnim svijetom, na sve četiri njegove strane”, piše Šimović. “I nakon ovlašna čitanja dalo se vidjeti kako je Poštar Majstor te da književni pupak svijeta, izgleda, zahvaća i mali Vitez u srcu Bosne, dotad nepoznato mjesto na našem književnom obzorju.”

Da bi se vidjelo koliko je Marko Martinović uistinu dobar pisac, dovoljno je pročitati par njegovih priča, primjerice “Ružičasti sapun”, jednu od najboljih ratnih priča koju sam pročitao, koja govori o poratnom odnosu ratnih zločinaca i žrtava. Nakon šoka, kad neimenovana žena na odjelu parfumerije robne kuće prepozna ubojicu svoga muža, prodavačica je tješi sljedećim riječima: “Sve ćemo ih više sretati, što da radimo? Lica žrtava i lica ubojica susrest će se i pogledati još bezbroj puta.” U ove dvije rečenice ima više istine o nakaradnosti postdejtonske Bosne i Hercegovine nego u tonama elaborata u kojima se barata raznim stereotipima. Ova priča je napisana 1995., godinama prije nego što su zločinci promovirani u heroje a žrtve ponižene. Zatim jednu potpuno suludu i potresnu priču, “Gutači žaba”, koju bi u najkraćemu mogli opisati kao križanac Juana Rulfa i Tarantina, odnosno Marqueza iz svoje “magične faze”, koji je Rulfa najčešće navodio kao svoj uzor, i Tarantina. Pored ovoga, Martinović je smatran i predvodnikom novog književnog naraštaja u Srednjoj Bosni. On je odigrao ključnu ulogu pri objavljivanju debitantske zbirke poezije Ive Totića i bio je na neki način dobri duh Viteza, apsolutno nezainteresiran za nešto što bismo mogli nazvati književnom slavom. Prijatelji i poštovatelji zvali su ga Carem, što je u malim sredinama poput Viteza, ako ćemo suditi po onoj kako nitko nije prorok u vlastitu selu, postignuće samo po sebi. Čitao je gomile rukopisa raznih anonimusa te sve knjižice koje su objavljivane u lokalnim okvirima, odnosno više je truda ulagao u tuđe knjige nego u vlastite. Nedugo nakon što je 1997. objavljena moja debitantska knjiga “Puževa kućica”, Marko Martinović se jedan dan obreo u mome gradu i potražio me, potegnuo je osamdesetak kilometara da me upozna. Moja knjiga je tako u startu “dobacila” do Viteza, što iskreno nisam očekivao. Nismo puno razgovarali o mojoj knjizi, osim što je Marko rekao kako ću “daleko dobaciti”. To je bio jedini trenutak u našem razgovoru u kojem je bio smrtno ozbiljan. To mi je i danas vrednije od bilo koje književne nagrade koju sam u životu dobio. Kad je tri godine kasnije objavljen moj prvi roman “Kad magle stanu”, susreo sam jedne prilike u Vitezu Marka, koji mi je rekao samo “Sjećaš se ti šta sam ja tebi reko!”, te iz džepa kaputa izvukao moj roman koji je nosao po gradu i preporučivao ga svakome za koga je znao da mu je stalo do knjiga.

Među ostalima i Ivi Totiću, koji mi je poslao jednu svoju zbirku i poruku kako ga je roman oduševio. Dragan Šimović pomalo je atipična pojava i teško se uklapa u bilo kakve šablone: unatoč tome što je prvu knjigu priča, “Misterij stolne lampe”, objavio 1990., s 26 godina, poslije rata se javio drugom zbirkom tek 1997. godine. Što je, ipak, pomalo neobično, ako imamo na umu svu silu pisaca i “pisaca” koji su se raspisali za vrijeme i poslije rata, a pogotovo zbog činjenice da je svojom prvom knjigom jasno dao do znanja da se radi o piscu koji ima što reći. Šimović je 1988. dobio uglednu Nagradu Zija Dizdarević, najvažniju književnu nagradu za kratku priču u BiH, koju su svojevremeno dobivali pisci poput Ivana Lovrenovića, Stjepana Čuića, Daše Drndić, Ivana Ivanjija… U priči “Čita krava novine”, koja je objavljena u trećoj i posljednjoj Šimovićevoj zbirci priča “Učili smo za pjesnike”, objavljenoj u Zagrebu 2003., Šimovićev junak, rezignirani tridesetogodišnjak, negdje na ratnoj crti oko Sarajeva, poput kakvog starca rezimira vlastiti život. To mjesto bismo mogli označiti kao ključno u cijeloj knjizi, jer se ona da iščitati po jednom jedinstvenom ključu: kao bolan hommage jednoj generaciji koja je “učila za pjesnike”, a završila kao topovsko meso. Odnos “liberalnog” Zagreba prema hrvatskim piscima iz BiH bio je prilično shizofren: od nevjerojatne susretljivosti pa do statusa “sumnjivih lica”, odnosno rušitelja vlastite zemlje, što sam i sâm bezbroj puta iskusio na vlastitoj koži, pogotovo zbog činjenice jer sam rat proveo u demoniziranom HVO-u, što je bilo vidljivo iz mojih romana, a jedna anegdota upravo o Draganu Šimoviću govori do kojeg je paradoksa to znalo dovesti. Jednom sam s jednim tipičnim zagrebačkim “liberalom” razgovarao o književnosti u BiH, koja je tad, u prvoj polovici 2000-ih, bila u trendu. Spomenuo sam u jednom trenutku Dragana Šimovića, koji mi je bio prijatelj i urednik tri moje knjige, a također smo u suradnji, uključujući Roberta Mlinareca, objavili 2004. jednu zajedničku zbirku priča (“Triangulacija”). “Pa on je nacionalist”, rekao je moj zagrebački poznanik.

“On živi u Mostaru.” Šimovićevo hercegovačko podrijetlo bilo je u to vrijeme “neoboriv argument” za slične tvrdnje. “Da”, rekao sam mu, “ali otkud ti to da je nacionalist?” To mu je navodno povjerio jedan sarajevski pisac, naš zajednički poznanik. Nisam mu htio reći kako je taj rat proveo izvan Bosne i Hercegovine, a Dragan Šimović u opsjednutom Sarajevu, odakle je tek nakon rata prešao u Mostar. Jedan period rata je kao vojnik Armije BiH proveo na najopasnijem ratnom položaju iznad Sarajeva, koji je bio ključan za obranu grada, na zloglasnom brdu Žuć, gdje je poginuo veliki broj branitelja. Kad je riječ o Ivi Totiću, nekoj vrsti reinkarnacije velikog Nikole Šopa, koji je proveo rat u opsjednutoj Lašvanskoj dolini, ostaje mi tek toplo preporučiti spomenuti Jergovićev tekst, jer je bolji teško ili gotovo nemoguće napisati. Prenijet ću samo, kao zaključak, Totićevu bolnu i sumornu pjesmu o Zagrebu iz “Crne fizike”, uvrštenu u Jergovićevu antologiju, koju je napisao 1994. i koja na svoj način govori o odnosu “pupkova svijeta”, Sarajeva i Zagreba u našem slučaju, prema skrajnutim “provincijskim” piscima poput Totića, Martinovića ili Šimovića.

www.express.hr
402 thoughts on “Kolumna Josipa Mlakića: Učili za pjesnike, završili kao topovsko meso

 1. myblog

  That is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate info… Thanks for sharing this one. A must read article!

  Reply
 2. website

  I think everything posted made a great deal of sense. However, what about this? what if you were to create a killer headline? I am not saying your information isn’t good., but what if you added something that makes people desire more? I mean %BLOG_TITLE% is a little boring. You ought to look at Yahoo’s front page and see how they create post titles to get people to open the links. You might add a video or a related picture or two to get people interested about what you’ve got to say. In my opinion, it could make your posts a little bit more interesting.

  Reply
 3. myblog

  A motivating discussion is worth comment. I do believe that you ought to write more on this subject matter, it may not be a taboo matter but generally people do not speak about such topics. To the next! Many thanks!!

  Reply
 4. Arlenelor

  Absolutely NEW update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  See you later!

  XRumer20170721

  Reply
 5. Arlenelor

  Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha breaking of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  Good luck!

  XRumer20170721

  Reply
 6. Arlenelor

  Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  See you later!

  XRumer20170721

  Reply
 7. Arlenelor

  Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  See you later!

  XRumer20170721

  Reply
 8. Arlenelor

  Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  Good luck 😉

  XRumer20170721

  Reply
 9. homepage

  Great site you have here.. It’s hard to find high-quality writing like yours these days. I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

  Reply
 10. click here

  Simply wish to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply nice and i could suppose you are knowledgeable in this subject. Fine along with your permission let me to seize your RSS feed to stay up to date with impending post. Thank you a million and please keep up the rewarding work.

  Reply
 11. pikachu onesie

  Hello! I’m at work surfing around your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work!

  Reply
 12. Stevenderge

  Write My Paper – EssayErudite.com

  Looking for an expert to write my paper for you? You are at the right place.
  Providing superior writing service appears to be our main specialization and passion.
  Our website is the best destination for every English-speaking student who calls for assistance when handling his or her daily academic tasks.

  Reply
 13. Flossiebuh

  Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  See you later 😉

  XRumer20170725

  Reply
 14. WriteEssay

  Write My Essay – EssayErudite.com

  Fed up of typing “who can write my essay” in the search bar?
  Would you like to have a reliable helper always by your side?
  Our website will come as an excellent solution to write my essay

  Reply
 15. Flossiebuh

  Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another categories of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  See you later!

  XRumer20170725

  Reply
 16. Flossiebuh

  Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another categories of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  Good luck!

  XRumer20170725

  Reply
 17. Flossiebuh

  Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  Good luck 😉

  XRumer20170725

  Reply
 18. Flossiebuh

  Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  Good luck!

  XRumer20170725

  Reply
 19. EssayPaper

  EssayErudite.com is the web’s leading provider of quality and professional academic writing.
  When it comes to essay writing, an in-depth research is a big deal. Our experienced writers are professional in many fields of knowledge so that they can assist you with virtually any academic task. We deliver papers of different types: essays, theses, book reviews, case studies, etc.
  We have thousands of satisfied customers who have already recommended us to their friends. Why not follow their example and place your order today?

  Reply
 20. home page

  I just couldn’t leave your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the usual info a person provide to your guests? Is gonna be back often in order to inspect new posts

  Reply
 21. home page

  I really love your website.. Very nice colors & theme. Did you develop this site yourself? Please reply back as I’m trying to create my very own blog and would love to find out where you got this from or just what the theme is named. Thank you!

  Reply
 22. Nomesorn

  Thanks for these pointers. One thing I additionally believe is always that credit cards supplying a 0% apr often appeal to consumers along with zero rate of interest, instant approval and easy over-the-internet balance transfers, nevertheless beware of the most recognized factor that will probably void that 0% easy neighborhood annual percentage rate and to throw anybody out into the bad house quick.
  Free Porn Picture Galleries

  Reply
 23. Donnabog

  Day ago i got some cool info about Omega 3 stuff and now i really wanna buy it. But i want a quality, some premium omega 3 fish oil. I’ve got this carlson omega 3 . What do you think about this Carlson brand?

  Reply
 24. PearlInody

  Yesterday i got some interesting info about Omega 3 stuff and now i very wanna buy it. But i’m not really sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i want to buy it with best price. Any idea?

  Reply
 25. PearlInody

  Yesterday i read some amazing info about Omega 3 stuff and now i really wanna buy it. But i’m not really sure which benefits will i have. I’ve found this omega 3 info , and now i want to purchase it with lowest price. Any idea?

  Reply
 26. PearlInody

  Day ago i got some amazing info about Omega 3 stuff and now i really wanna get it. But i’m not absolutely sure which pluses will i have. I’ve got this omega 3 info , and currently i want to purchase it with lowest price. Any idea?

  Reply
 27. PearlInody

  Day ago i read some shocking info about Omega 3 stuff and now i really wanna buy it. But i’m not really sure which pluses will i have. I’ve got this omega 3 info , and currently i want to buy it with lowest price. Any idea?

  Reply
 28. PearlInody

  Day ago i read some shocking info about Omega 3 stuff and now i really wanna buy it. But i’m not 100% sure which pluses will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i want to buy it with good price. Any idea?

  Reply
 29. PearlInody

  Yesterday i read some cool info about Omega 3 stuff and now i very wanna get it. But i’m not absolutely sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i want to get it with best price. Any idea?

  Reply
 30. CarolynElupt

  Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later 😉

  XRumer201708

  Reply
 31. CarolynElupt

  Absolutely NEW update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another categories of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck!

  XRumer201708

  Reply
 32. PearlInody

  Yesterday i got some interesting info about Omega 3 foods and now i really wanna get it. But i’m not 100% sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and currently i want to buy it with best price. Any idea?

  Reply
 33. CarolynElupt

  Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708

  Reply
 34. CarolynElupt

  Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck 😉

  XRumer201708

  Reply
 35. PearlInody

  Day ago i got some cool info about Omega 3 stuff and now i very wanna get it. But i’m not 100% sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i wanna purchase it with lowest price. Any idea?

  Reply
 36. CarolynElupt

  Absolutely NEW update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck!

  XRumer201708

  Reply
 37. CarolynElupt

  Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck 😉

  XRumer201708

  Reply
 38. CarolynElupt

  Absolutely NEW update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708

  Reply
 39. CarolynElupt

  Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captcha solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708

  Reply
 40. PearlInody

  Day ago i got some shocking info about Omega 3 stuff and now i very wanna buy it. But i’m not really sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i wanna buy it with good price. Any idea?

  Reply
 41. CarolynElupt

  Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captcha solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck!

  XRumer201708

  Reply
 42. CarolynElupt

  Absolutely NEW update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708

  Reply
 43. CarolynElupt

  Absolutely NEW update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck!

  XRumer201708

  Reply
 44. PearlInody

  Day ago i got some cool info about Omega 3 stuff and now i really wanna buy it. But i’m not really sure which benefits will i have. I’ve found this omega 3 info , and now i wanna purchase it with good price. Any idea?

  Reply
 45. CarolynElupt

  Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck 😉

  XRumer201708

  Reply
 46. PearlInody

  Yesterday i got some amazing info about Omega 3 stuff and now i really wanna buy it. But i’m not 100% sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and currently i wanna purchase it with lowest price. Any idea?

  Reply
 47. PearlInody

  Day ago i got some amazing info about Omega 3 foods and now i very wanna get it. But i’m not 100% sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i wanna get it with best price. Any idea?

  Reply
 48. PearlInody

  Yesterday i got some interesting info about Omega 3 foods and now i really wanna get it. But i’m not 100% sure which benefits will i have. I’ve found this omega 3 info , and currently i wanna purchase it with best price. Any idea?

  Reply
 49. PearlInody

  Day ago i got some cool info about Omega 3 stuff and now i very wanna get it. But i’m not absolutely sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i want to buy it with best price. Any idea?

  Reply
 50. PearlInody

  Day ago i got some shocking info about Omega 3 foods and now i really wanna get it. But i’m not absolutely sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i want to get it with lowest price. Any idea?

  Reply
 51. Leeanntof

  Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captcha solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708c

  Reply
 52. PearlInody

  Day ago i got some interesting info about Omega 3 foods and now i really wanna buy it. But i’m not 100% sure which pluses will i have. I’ve got this omega 3 info , and currently i wanna get it with lowest price. Any idea?

  Reply
 53. Leeanntof

  Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha breaking of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708c

  Reply
 54. PearlInody

  Day ago i read some shocking info about Omega 3 stuff and now i really wanna get it. But i’m not really sure which benefits will i have. I’ve found this omega 3 info , and now i want to get it with good price. Any idea?

  Reply
 55. PearlInody

  Day ago i got some shocking info about Omega 3 stuff and now i really wanna get it. But i’m not 100% sure which pluses will i have. I’ve found this omega 3 info , and currently i want to get it with good price. Any idea?

  Reply
 56. PearlInody

  Yesterday i got some amazing info about Omega 3 foods and now i really wanna get it. But i’m not 100% sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i wanna purchase it with best price. Any idea?

  Reply
 57. PearlInody

  Day ago i read some shocking info about Omega 3 stuff and now i very wanna get it. But i’m not really sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i want to purchase it with good price. Any idea?

  Reply
 58. Avito777viox

  Пополение баланса Авито (Avito) за 50% | Телеграмм @a1garant

  Здравствуйте, дорогие друзья!

  Рады будем предоставить Всем вам услуги по пополнению баланса на действующие активные аккаунты Avito (а также, абсолютно новые). Если Вам надо определенные балансы – пишите, будем решать. Потратить можно на турбо продажи, любые платные услуги Авито (Avito).

  Аккаунты не Брут. Живут долго.

  Процент пополнения в нашу сторону и стоимость готовых аккаунтов: 50% от баланса на аккаунте.
  Если требуется залив на ваш аккаунт, в этом случае требуются логин и пароль Вашего акка для доступа к форме оплаты, пополнения баланса.
  Для постоянных заказчиков гибкая система бонусов и скидок!
  Гарантия:

  И, конечно же ничто не укрепляет доверие, как – Постоплата!!! Вперед денег не просим… А также, гасим Штрафы ГИБДД за 65% …

  Оплата:
  ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
  Рады сотрудничеству!

  Залив Авито канал Телеграмм @t.me/avito50
  ________

  авито сургут бесплатные объявления
  калуга авито бесплатные объявления
  авито авто акции
  авито санкт
  авито подать объявление бесплатно

  Reply
 59. Avia777Joft

  Авиабилеты по РУ за 60 процентов от цены кассы. по МИРУ – 50%| Телеграмм @AviaRussia только этот, другие не используем.

  Надежно. Выгодно. Без слётов. И БЕЗ каких-либо проблем.

  Оплата:
  ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
  Рады сотрудничеству!
  ________

  купить дешево авиабилеты онлайн без комиссии
  купить билет +на самолет туту дешево
  москва ош авиабилеты дешево s7 официальный сайт
  дешевые авиабилеты цены москва
  авиабилеты s7 airlines7 официальный сайт дешевые билеты

  Reply
 60. tinyurl.com

  I absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be precisely what I’m looking for.
  Do you offer guest writers to write content available for
  you? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on most of the subjects
  you write regarding here. Again, awesome website!

  Reply
 61. http://tinyurl.com

  It’s the best time to make a few plans for the long run and it is
  time to be happy. I’ve learn this post and if
  I may just I desire to counsel you some interesting things or
  suggestions. Perhaps you can write subsequent articles relating to this article.
  I wish to read more things approximately it!

  Reply
 62. jackmus

  Hi there this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

  Reply
 63. jackmus

  I must thank you for the efforts you have put in penning this website. I’m hoping to view the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own website now 😉

  Reply
 64. taxiviber

  Заказ такси в Аэропорт Москвы по фиксированной стоимости 1000 рублей.
  Встреча, Транфер в нашей компании тоже фиксированно.
  Дополнительные услуги: Встреча с табличкой, англоговорящие водители, экскурсии, помощь с багажом.
  Наши контакты:
  http://viber.taxi/
  тел: 8(495)66-99-665
  Заказ через viber 8(977)255-03-02

  Reply
 65. publix online ordering

  Greate post. Keep writing such kind of information on your site.
  Im really impressed by your blog.
  Hi there, You’ve performed an incredible job. I will definitely
  digg it and in my view recommend to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this website.

  Reply
 66. publix home delivery service

  I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this sort of area .
  Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this info So i
  am satisfied to show that I’ve a very good uncanny feeling I discovered exactly what
  I needed. I most no doubt will make certain to don?t forget
  this web site and give it a look regularly.

  Reply
 67. publix.com/delivery

  Hi there would you mind stating which blog platform
  you’re working with? I’m going to start my own blog in the near future but I’m
  having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

  Reply
 68. publix delivery groceries

  I was curious if you ever thought of changing the page layout of your blog?

  Its very well written; I love what youve got
  to say. But maybe you could a little more in the
  way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

  Reply
 69. publix online

  Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my
  comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to
  say great blog!

  Reply
 70. publix.com/delivery

  I’m now not positive where you’re getting your information, however great topic.
  I needs to spend some time studying much more or understanding more.
  Thanks for wonderful information I used to be looking for this info
  for my mission.

  Reply
 71. publix deli online ordering

  Hey this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors
  or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no
  coding knowledge so I wanted to get advice from someone with
  experience. Any help would be greatly appreciated!

  Reply
 72. instacart coupon code october

  An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who was doing a little research on this.
  And he in fact bought me lunch because I stumbled upon it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!

  But yeah, thanx for spending time to talk about this subject here on your site.

  Reply
 73. instacart promo code

  You really make it appear really easy along with your presentation but I to find this matter to be really one
  thing that I believe I would never understand. It sort of feels too complicated and extremely broad for
  me. I am having a look forward in your subsequent publish, I will try to
  get the hang of it!

  Reply
 74. instacart coupon code

  Hey would you mind sharing which blog platform
  you’re using? I’m planning to start my own blog in the near future but
  I’m having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most
  blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

  Reply
 75. tinder dating

  An intriguing discussion is definitely worth comment. I believe that
  you should publish more about this topic, it might not be a taboo matter but usually people don’t talk about such
  subjects. To the next! Kind regards!!

  Reply
 76. tinder dating site

  I’ve been browsing on-line greater than three hours these days, yet I never found any attention-grabbing article like yours.
  It is lovely worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made excellent content as you did, the net shall be
  a lot more helpful than ever before.

  Reply
 77. tinder dating

  You could certainly see your skills in the work you write. The world hopes for
  even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe.
  All the time go after your heart.

  Reply
 78. tinder dating

  I absolutely love your blog.. Very nice colors & theme. Did you develop this amazing site yourself?
  Please reply back as I’m hoping to create my very own website and want to learn where you got this
  from or just what the theme is called. Many thanks!

  Reply
 79. tinder dating site free

  This design is spectacular! You most certainly know how to keep a reader amused.

  Between your wit and your videos, I was almost
  moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.

  I really loved what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

  Reply
 80. tinder dating site

  Do you have a spam problem on this site; I also
  am a blogger, and I was curious about your situation; many
  of us have created some nice methods and we are looking to swap methods with other folks,
  be sure to shoot me an email if interested.

  Reply
 81. tinder dating

  Good post however I was wondering if you could write
  a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a
  little bit more. Cheers!

  Reply
 82. tinder dating site free

  Hey there this is kinda of off topic but I was wanting
  to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to
  manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from
  someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

  Reply
 83. jackmus

  Thank you, I’ve just been looking for info about this subject for a while and yours is the greatest I have discovered till now. But, what concerning the conclusion? Are you positive about the source?

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *