MLADEN PAVKOVIĆ: Svi su zaboravili Đorđa Novkovića

By

Ove godine obilježavamo i desetu obljetnicu (!) smrti Đorđa Novkovića (2. rujna 1943.-  6. svibnja 2007.).

Sramotno je i jadno što se nitko nije sjetio obilježiti ovu tužnu obljetnicu. A riječ je o skladatelju, koji je gotovo cijeli život proveo u Zagrebu, i koji je napisao brojne hitove, poglavito za Mišu Kovača, Zdravka Čolića, Nedu Ukraden, Duška Lokina, Terezu Kesoviju, Severinu, Gabi Novak, Ivicu Šerfezija, Đanija Maršana, Krunoslava Slabinca, Darka Domijana, grupu Pro arte, Srebrena krila i da ne nabrajamo dalje.

Autor je čak oko tri tisuće pjesama, a neki kažu i više. Najtiražniji je hrvatski skladatelj. Prodao je oko 20 milijuna ploča! Sudjelovao je gotovo na svim festivalima. Osvojio je sve moguće nagrade i priznanja.

Kad je bio živ pjevači su oko njega „plesali“ kao pčele u košnici.

Zar ga se danas  stvarno više nitko ne sjeća?

Njegove skladbe postale su nerazdvojnom pratnjom našeg svakodnevnog života. Prvi veliki uspjeh postigao je  pjesmom „Stari Pjer“, (glazba i stihovi), koju je Ivica Percl otpjevao na Zagrebačkom festivalu, 1968. Gotovo sve njegove pjesme već nakon prvih slušanja ulazile su u uho slušalaca.

Bio je najplodniji i najpopularniji skladatelj zabavne glazbe na ovim prostorima, a neki su ga opravdano nazivali i najvećim „hit-majstorom“. Njegove su skladbe bile jednostavne i razumljive. S podjednakim uspjehom pisao je šlagere, šansone i pop-kompozicije, a iznimno je bio aktivan i kao glazbenik, aranžer i producent.

Prošlo je deset godina od njegove smrti.

Zar se ga stvarno više nitko ne sjeća?

A već je odavno po njegovu imenu trebalo nazvati neku koncertnu dvoranu, ulicu ili trg!

Mladen Pavković / Kamenjar.com

You may also like

Hot News