Mogu li HDZ BiH i HDZ 1990 u Ze-Do Županiji prevladati prepreke i raditi za interes Hrvata?

By

Nakon listopadskih izbora u Zeničko Dobojskoj Županiji, kada je u pitanju hrvatski narod, nastavila se dominacija HDZ-a BiH. Više je razloga tomu, prvenstveno u činjenici da imaju izvrsnu infrastrukturu i bazu glasača, jer samo Žepče donese glasova koliko ostatak ostalih županijskih podružnica. No, pored toga takvom rezultatu je doprinijela i nešto drugačija politika kakvu smo do sada navikli gledati od HDZ-a BiH. Prvenstveno, prestalo se samo sve svoditi na Žepče i počelo se raditi na tome da sve pdružnice počinju dobijati svoje prilike. Dakako, i novi mladi lkjudi u rukovodstvu općinskih i gradskih podružnica, donijeli su svježinu stranici.

Na drugoj strani HDZ 1990., zabilježio je slabiji rezultat prvenstveno uzimajući u činjenicu da se baza njihovih glasača smanjiva odlaskom mlađih naraštaja u Njemačku, ali i činjenici da su ovu kampanju vodili bez velikih financijskih sredstava, što je uveliko doprinijelo lošijoj promociji stranke. Dakako, najveća baza glasača 90- ke je Zenica. No, i takvi rezultati pokazali su da i jedna i druga stranka uživaju potporu hrvatskog naroda.

Dok su Bošnjaci svojim igrama nametnuli hrvatskog člana predsjedništva, a na ostalim razinama Nezavisni blok i koalicija stranaka pokušavale izgurati HDZ i SDA iz vlasti, HNS je ojačao svoj položaj i sve hrvatske stranke su se uključile u rad, a sam HDZ BiH je s HDZ 1990 potpisao dokument o suradnji, koji je dodatno ujedino hrvatski narod. I u Zeničko Dobojskoj Županiji su strake oko Nezavisnog bloka, pokušale izgurati Hrvate iz vlasti, ali im se to odbilo od glavu i koalicija se raspala prije nego se kvalitetno i sastala.

No, ovo pak pruža priliku HDZ-u da ponovno aktivno sudjeluje u vlasti, kao i u prethodnome mandatu, pogotovo uzimajući u činjenicu i dominaciju HNS-a u višim razinama vlasti. Ali, postavlja se pitanje, može li se suradnja HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 prenijeti i na lokalnu razinu, ili će pak samo ostati takva suradnja u Mostaru. Budući da broj Hrvata pada u Zeničko Dobojskoj Županiji, uz malo mudrosti, oba HDZ-a bi to mogla iskoristiti i dodatno ojačati suradnju na svim pitanjima i pokazati da se ispred vlastitih interesa može staviti i interes brige o vlastitom narodu , koji je ipak svojim glasovima osigurao datim političarima politički legitimitet.

Najznaimljivija situacija bit će u Zenici, najjačoj bazi HDZ-a 1990, gdje bi se obje stranke mogle iskazati jačom suradnjom zbog očuvanja hrvatskog naroda, pogotovo u vremenu kada su u Zenici, u gradskim razunama vlasti u potpunosti isključeni. Ukoliko suradnja Čović- Cvitanović bude korektna otvaraju se preduslovi i da se stvori koalicija po općinskim organizacijama, s ciljem jače suradnje i rješavanja bitnih pitanja od vitalnih značenja za hrvatski narod u zeničko Dobojskoj županiji. Dakako, takvom odnosu uveliko se može pridonijeti samo ako obje strane iskreno budu htjele raditi na zajedničkim ciljevima, ostavljajući po strani razmjerice, koje su sastavni dio politike.

No, vrijeme će pokazati jesu li obje stranke spremne prevladati razmjerice i raditi za hrvatski narod, ili će pak preko svojih političkih prepucavanja nastaviti dodadno usložnjavanje ionako kmpliciranih odnosa. Veliki vjetar u leđa takvoj politici suradnje može dati vrh obje stranke ukoliko potpisani sporazum se bude poštivao, bez oraha u džepovima.

You may also like

Hot News