Zenički Hrvati zaboravljeni od hrvatske politike

By

Godine prolaze, a stanje zeničkih Hrvata je iz godine u godinu sve teže. Od poslijednjih lokalnih izbora, ostalih su i bez jedinog predstavnika u općinskom vijeću, čime su sami sebe marginalizirali. No, vratit ćemo se korak dalje i vidjeti da to sustavno zapuštanje zeničkih Hrvata traje dva desetljeća. Naime , zenički HDZ nije imao , a danas pogotovo nema snage da se odupre politici koja se vodi iz HDZ-a Žepče, koje je i prethodna dva desetljeća kreiralo sudbinu zeničkih Hrvata . Zadnjih godina u Zenici je ojačao i HDZ 1990, ali kao politička opcija nije uspio izgraditi jaku infrastrukturu , nego se pokušao pronaći u opozijici HDZ-a i time većim dijelom sebi zatvorio sva vrata . I jedna i druga politička opcija trenutno mogu samo ispračati zeničke Hrvate u dijasporu,  snoseći sami dijelom veliki odgovornost za svakog zeničkog Hrvata koji je morao napustiti rodnu grudu , jer ga je politika prisilila da traži posao daleko od Zenice.

Rijetke posjete predstavnika iz reda hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, Dragana Čovića uvijek završe priznanjem da smo mi marginalizirani i žrtva težnje za stvaranje trećeg ili hercegovačkog entiteta. Puno obećanja, ali nažalost i sve te prenapuhane predstave za narod i ostanu na riječima .

Godinama premijeri i predsjednici Hrvatske dolaze u BiH, obilaze brojne dijelove ove divne zemlje , ali jadne političke tvorevine , no redovito preskačući Zenicu. Bitnije je posjetiti i Kraljevu Sutjesku i Vitez , Odžak ili Ahmiće od Zenice. Jeli ijedan od zeničkih hdz-ovaca s brojem ili slovima pokušao dovesti i takve uzvanike u Zenicu i ukazati kako nestajemo ?

I dok nam drugi sudbinu kroje, nemajući hrabrosti oduprijeti se takvim konstrukcijama, zenički Hrvati sigurno pune autobuse globtourovog Touringa odlazeći u Njemačku, jer ovdje ne mogu probaći posao dostojan za pristojan život i zasnivanje obitelji. Pred nama su novi izbori i opet ćemo skupljati glasove za Žepče, ili kojetorsjući za nekim novim-starim izlizanim političarima u novim opcijama.

Kroz koju godinu ugasit će se i pojedine župe, a spominjat će se da su ovdje nekada živjeli Hrvati , do 1991. njih preko 30.000. I dok se bude to spominjalo, možda naši političari shvate što su uradili , ili na što su nijemo pristali . I tako politika piše svoju priču, da smo njeni akteri , htjeli to ili ne, jer svaka riječ i potez od hrvatskog premijera, predsjednice ili naših hrvatskih političara, posebno u Županiji i Zenici, direktno se odnosi na     nas. Samo što će većina nas biti daleko od Zenice, jer smo našima nepoželjni , samo tko će im tada dati glasove ?!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News