Moćni začin: Iskoristite ga bolje

By

Stručnjaci za alternativnu medicinu kažu da ružmarin možemo koristiti samostalno, no bolje ga je kombinirati s drugim biljkama, čije pozitivno djelovanje pojačava.

Poznat je po tome što daje specifičan okus zapečenom krumpiru iz pećnice, kao i pečenoj piletini, ali i kao začin sa izuzetno moćnim ljekovitim svojstvima. Ružmarin, između ostalog, poboljšava raspoloženje, pamćenje i zdravlje crijeva, pa ga je vrlo korisno uvrstiti u prehranu.

Nekada je to, zapravo, bio popularni biljni lijek koji se koristio za jačanje pamćenja. To je u svojim djelima zapisao i Shakespeare, čija Ofelija Hamletu kaže: ‘Tu je ružmarin, za sjećanje; moli za ljubav, pamti!’. No novije studije pokazuju da bi mogao imati pozitivan učinak i na razinu raspoloženja te na ublažavanje stresa.

U studiji iz 2018. provedenoj na miševima koji su bili izloženi kroničnom stresu, utvrđeno je da ekstrakt ružmarina djeluje antidepresivno. Istraživači su sumnjali da je to zato što biljka pomaže u upravljanju upalama u hipokampusu mozga, kao i u crijevima.

Čini se da ružmarin također ima pozitivan učinak na endokanabinoidni sustav (ECS) – glavni regulatorni sustav tijela koji je trenutno predmet nekih fascinantnih istraživanja. Naime, ružmarin sadrži spojeve koji se vežu na kanabinoidne receptore u ECS-u. Iako još  ne znamo točno kako i zašto, čini se da ovo vezivno djelovanje pomaže uravnotežiti brojne procese u tijelu i ublažiti našu reakciju na stres.

Girl sniffing rosemary

Dakle, kako iskoristiti sve prednosti ružmarina?

Ako volite čaj, možete probati s okusom ružmarina. No pripazite, biljka je vrlo bogata eteričnim uljima, pa vam okus lako može biti presnažan. Eterična ulja ružmarina općenito se ne smiju uzimati oralno u velikim količinama, a ni s mirisom nije dobro pretjerivati, jer previše mirisa u prostoru može djelovati i razdražujuće.

Na tržištu možete pronaći čiste tonike i dodatke ekstraktu ružmarina, no dio stručnjaka koji se bavi alternativnom medicinom smatra da ga je bolje koristiti u kombinaciji s drugim biljkama koje podižu raspoloženje, kojima daje veću snagu. Autori na portalu MindBodyGreen preporučuju, na primjer, kombinaciju ružmarina, s drugim prirodnim sastojcima koji djeluju uravnotežujuće na endokanabinoidni sustav, poput ekstrakta konoplje, klinčića i crnog papra. Kad se uzmu zajedno, smatra se da djeluju sinergijski na promicanju osjećaja smirenosti.

You may also like

Hot News