Preminula Vera Zima, jedna od najomiljenijih glumica

By

Omiljena kazališna, filmska i TV glumica Vera Zima umrla je jučer u Zagrebu u dobi od 67 godina, javlja Radio Sljeme.

Rođena je u Metkoviću 1953. godine, a do 18 godine živjela je u Pločama, otac joj je bio slovačkog podrijetla te je i ona sama izvrsno govorila slovački jezik.

Vera Zima je na Akademiji dramskih umjetnosti diplomirala 1976., a već iduće godine ostvarila je zapaženu ulogu u filmu ‘Mećava’ Antuna Vrdoljaka, u kojem je glumila uz Ivu Gregurevića, Vinka Kraljevića, Slobodana Perovića Fabijana Šovagovića.

Nastupala je u Teatru u gostima, Satiričkom kazalištu Kerempuh te, između ostalog, u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Posebno se istaknula u Teatru &TD u ‘Baladama Petrice Kerempuha’ Miroslava Krleže u adaptaciji Rade Šerbedžije (1976.), lutkarsko-glumačkoj postavi ‘Hamleta’ u režiji Zlatka Boureka (1982.) te u ‘Krčmarici’ Petera Turrinija (1986.) u adaptaciji predloška Carla Goldonija.

Također je redovito nastupala u lutkarskom kazalištu i sinkronizirala animirane filmove.

Jedna od najrecentnijih i najpoznatijih uloga joj je ona u seriji ‘Odmori se, zaslužio si’ za koju je 2006. dobila nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Tipski je glumila obične, svakidašnje, tople i prikriveno snažne žene (majke, kućanice, susjede, tetke i bake), a široku prepoznatljivost stekla je takvim televizijskim ulogama, posebno u sitcom-serijama ‘Luda kuća’ i  (2005–09) i ‘Odmori se, zaslužio si’ (2006–13).

Za svoj rad u filmu i kazalištu osvojila je brojne nagrade, uključujući Zlatnu Arenu za sporednu žensku ulogu (‘Oprosti za kung fu’) i Nagradu ‘Fabijan Šovagović’ Hrvatskog društva filmskih redatelja (2016.).

Zima je uz brojne druge nagrade, dobitnica i nagrade ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo na području filma./jutarnji.hr/

You may also like

Hot News