PRIPREMITE SAVRŠENU ZIMNICU !

By

Stigla je jesen, danas kalendarski a već dosta prije počelo je kišiti, uvuklo se sivilo i došlo je pravo vrijeme da se sve to razbije sa dobrim mirisima koji će se širiti iz vaših kuhinja. Ove jeseni prpremajte sa nama svoju zimnicu. Donosimo vam prijedog za najljepši ajvar, koji osobno zovem slana Nutella, i recepte za najljepše džemove  od maline  i šljive.
Recepte su sa nama podijelile iskusne domaćice, sestre Vesna i Zlata.
Počet ćemo sa receptom za ajvar. Dobro isčitajte sastojke, način priprave , a nakon toga trkom na pijacu i počnite sa izradom svoje zimnice.

AJVAR

10 kg paprika ( roga crvene)
2 kg patlidžana
1 kg mrkveimage-534c1c72dc9fa2ad8e77d5925dfb8fc6a3e35007a0c1f094cce21e7c4f322e74-V
1,2 l ulja
glavica bijelog luka
esencija
sol

Proces počinjemo čišćenjem i pranjem paprika koje se zatim poslože u pećnicu  i peku. Kada sa jedne strane budu pečene, potrebno ih je okrenuti. Pečene paprike izvadite iz pećnice i posložite u kutiju sa poklopcem koji dobro dihtuje. Umjesto kutije možete iskoristiti i vrećice koje ćete zavezati. Paprike tako zatvorene stoje dok se ne ohlade, nakon čega se gule. Oguljene paprike stavite u cjediljku da se okapaju.

Na red je došao patlidžan. Operite ga i ispecite u pećnici. I on se , takođe, treba nakon pečenja ostaviti u kutiju , poklopiti, a kada se ohladi guli se i stavlja u cjedijku kao i paprike.

Mrkvu operite, očistite i isjecite te potom skuhajte.

Sva tri sastojka koja ste prethodno pripremili po uputi trebate samljeti na mašinu na što sitnije. Potom stavite smjesu u šerpu sa 0.5 L ulja. Uz konstantno miješanje smjesa se polako kuha.
Luk očistite i kroz pasirku istisnite. Nakon četrdesetak minuta kuhanja i postepenog dodavanja ulja doda se luk. Sol i esenciju dodate po vašem ukusu i nastavite kuhati. Cjelokupno kuhanje traje i do dva sata, uz miješanje! Što bolje ukuhate ajvar, imat ćete bolji ukus.

Tegle koje ste odredili za pakiranje prethodno operite i stavite u pećnicu tako vlažne na 100 stepeni, dvadesetak minuta. Tegle će se osušiti i postići odgovarajuću temparaturu koja je potebna za daljni proces.
Kada je ajvar dovoljno ukuhan ( probajte slanost) sipate ga u tako zagrijane tegle i zatvorene vraćate u toplu ali isključenu  pećnicu. Nakon što se korica formira na vrhu otvorite svaku teglu, uspite dodatno po žlicu ulja i kada se ohladi zatvorite tegle i smjestite na tamno i hladno mjesto. Nakon što otvorite teglu držite je u frižideru.
Uživajte u harmoniji okusa ovog pripravka za hladne dane.

DŽEM OD MALINA

1 kg malinaDSC_2918~2
800 gr šećera
1 limun
džemfiks

 Prije pripreme džema sterilišite tegle u pećnici (postupak kao kod ajvara).
Maline operite, ocijedite i stavite u posudu za kuhanje. Kesicu džemfiksa pomješajte sa dvije žlice šećera i pospite po malinama.  Maline kuhajte na prilično jakoj vatri uz stalno miješanje, dok ne provriju a onda dodajte ostatak šećera. Obavezno skinite pjenu koja će se pojaviti uslijed kuhanja. Kuhajte još tri do pet minuta, neprestano miješajući.  Džemom odmah punite tegle, zatvorite ih i okrenite naopako pet minuta.

DŽEM OD ŠLJIVA

1 kg šljiva
500 gr šećera

Svježe šljive operite i izvadite im koštice. Premjestite ih u lonac s debljim dnom i stavite na srednje jaku vatru. U ovoj fazi miješajte šljive da se ne zalijepe za površinu lonca. Šljive će ubrzo početi puštati sok i tada ih možete samo povremeno miješati i kuhati na laganoj ili srednje jakoj vatri, važno je da smjesa stalno lagano vrije.

Kada se šljive u potpunosti raspadnu, dodajte šećer. Nastavite kuhati da višak tekućine od šljiva ispari, da džem zgusne i da se svaka kožica šljive stisne.

Provjera je li džem gotov: stavite žlicu džema na tanjurić i pričekajte da se ohladi. Ako ohlađen džem više nije tekuć nego gust, sporo se razlijeva – tada je gotov.

Staklenke operite. Uključite pećnicu na 100°C (po mogućnosti na opciju: ventilator) i mokre staklenke i čepove stavite u pećnicu.

Ostavite ih otprilike 20 minuta – staklenke će se osušiti i dezinficirati. Vrući džem spremajte u vruće staklenke i odmah čvrsto zatvorite. Staklenke držite u zagrijanoj, ali isključenoj pećnici sve dok se ne ohlade.

Zatim ih spremite na suho i tamno mjesto. Nakon otvaranja, džem držite u frižideru dok ga ne iskoristite u potpunosti.

Nadamo se da su vam se dopali naši savjeti za dio ovogodišnje zimnice. Budite vrijedne i pripremite sebi ove divne pripravke u kojima ćete uživati cijelu zimu. Džem možete služiti uz palačinke, puding ili neke druge slastice a ajvar će dobro doći kao dodatak mnogim toplim i hladnim jelima. Uživajte!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News