U rodnom mjestu W. A. Mozarta možete kušati izvorne Mozart kugle i popiti pivo iz pivovare stare preko 600 godina

By

Salzburg je poznat u svijetu kao rodno mjesto Wolfganga Amadeusa Mozarta, ali kao i pozornica Festivala u Salzburgu. Tko malo pobliže pogleda, otkrit će savršenu harmoniju prirode i arhitekture usađenu u prelijepu panoramu okolnih planina

Prošećete li se ovim baroknim gradom koji leži na rijeci Salzach, vidjet ćete zašto je uvršten na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Od dvorca Mirabell i vrta koji ga okružuje, preko pogleda kao s razglednice, do moćne utvrde Hohensalzburg, koja će vam oduzeti dah. Sve to čini srce staroga grada Salzburga. Nemojte zaobići ni srednjovjekovnu ulicu Getreidegasse, u kojoj je rođen najpoznatiji sin Salzburga, W. A. Mozart, a danas se ubraja među najljepše i najposjećenije ulice za kupovinu na svijetu.

U Salzburgu se vrijeme rado provodi u kavanama s bogatom povijesti, u kavani Tomaselli, najstarijoj kavani u Austriji, ili odmah preko puta, u kavani Fürst, u kojoj još uvijek možete okusiti originalne Mozart kugle, koje ručno radi praunuk izumitelja. Večer možete provesti uz zvukove Mozart Dinner Concerta, u najstarijem restoranu srednje Europe.

Moenchsberg bei Stieglkeller mit Blick auf den Dom
Moenchsberg bei Stieglkeller mit Blick auf den Dom Izvor: Promo fotografije / Autor: G.Breitegger

Za vas smo napravili izbor najboljih stvari i mjesta iz ponude ovoga čarobnog grada:

  • Kultura i priroda

Nije Salzburg samo povijest u središtu grada – kad se zaželite prirode, pođite u planinarenje u okolici grada s prelijepim panoramskim pogledima.

Pročitajte više

  • Izvorne Mozart kugle

U samo jednom zalogaju skriva se višestoljetna obiteljska tradicija. Ne oklijevajte, probajte.

Pročitajte više

Familie in Salzburg
Familie in Salzburg Izvor: Promo fotografije / Autor: promo
  • Za djecu

U okolici Salzburga skriva se puno mjesta koja su doslovce raj za obitelji, što uključuje vodoskoke, parkove i zoološke vrtove.

Pročitajte više

  • Blago za pivopije

Zamislite da pijete pivo koje su redovnici napravili prije 600 i više godina? Upravo takva poslastica skriva se u ovome gradu. Nećemo previše otkrivati, pronjuškajte sami. Nećete požaliti.

Pročitajte više

Stieglkeller Guenter-Breitegger
Stieglkeller Guenter-Breitegger Izvor: Promo fotografije / Autor: G.Breitegger

Koliko znate o Salzburgu?

Više od 1000 godina Salzburg je bio crkvena država, u kojoj se svjetovna i crkvena moć spajala u rukama kneza nadbiskupa. Poslije Vatikana, Salzburg je bio najvažnija crkvena metropola.

To povijesno značenje, između ostalog, bilo je razlog zašto je UNESCO dodijelio Salzburgu status svjetske kulturne baštine. Uzbudljiva povijest iznjedrila je mnoge priče o tom gradu, a također je današnjem Salzburgu u nasljeđe ostavila impresivno i raskošno lice kojim se on ponosi.

Barokni trgovi, maleni prolazi te zadivljujuća količina crkvi i samostana dokaz su nasljeđa knezova nadbiskupa ne samo u području arhitekture, već i u području umjetnosti i kulture.

Pročitajte više

Sa Salzburg karticom besplatno u muzeje i javni prijevoz

Salzburg Card, koju možete podići na recepciji svog hotela, uključuje:

– 2 noćenja, švedski stol za doručak u pojedinim odabranim hotelima te besplatnu jednokratnu ulaznicu za sve znamenitosti grada unutar 48/72 sati

– besplatan prijevoz javnim prijevoznim sredstvima unutar 48/72 sati

– privlačne popuste za posjete kulturnim priredbama

– popuste za mnoga izletišta.

Cijena: U hotelu*** od 134 € ili od 189 € po osobi / u hotelu**** od 154 € po osobi ili od 219 € po osobi.

Pročitajte više

Radfahren in Salzburg
Radfahren in Salzburg Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Glazbena događanja

Nadbiskupi iz Salzburga veliku su pažnju posvećivali glazbi. Pozvali su značajne umjetnike iz cijele Europe i poticali skladatelje poput Leopolda i Wolfganga A. Mozarta. Luk ove glazbene baštine obuhvaća koncerte zborova, nastupe orguljaša, pa sve do vrhunske glazbene pratnje na svetim misama.

Pročitajte više

A za najmlađe marionete…

U 2019. godini Salzburško marionetsko kazalište, između ostalog, nudi dvije izvrsne produkcije koje ne smijete propustiti: ‘Čarobnu frulu’ i ‘The Sound of Music’.

You may also like

Hot News