8. MART- MEĐUNARODNI DAN ŽENA

By

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine.  Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička Partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. kada je poginulo preko 140 žena.

8.martDok se u zemljama poput Rusije,Ukrajine, Bjelosrusije i Kazahstana 8. ožujka obilježava kao državni blagdan, u zapadnim se zemljama on povezuje s komunizmom, pa se ne obilježava već nekoliko desetljeća. Naime, u večini zemalja zamijenio ga je Dan majki, koji se obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.

Međutim, u mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola, posluživši kao svojevrsni amalgam Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama.

Borba za jednaka prava žena u “muškom svijetu” je davno počela i još uvijek traje. Ženama se u većini zemalja svijeta, pa čak i onim razvijenim, ne daju jednake obrazovne, političke, poslovne i mnoge druge mogućnosti kao muškarcima, ali one ostaju odlučne u svojoj borbi.

Povodom 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, redakcija portala kockice.ba svim pripadnicama ženskoga spola želi sretan blagdan.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News