JABUKE DOBRE PO NAŠE ZDRAVLJE

By

JABUKAPoznato je da su jabuke jedna od najzdravijih vrsta voća te se zbog toga i preporučuje da pojedete bar jednu dnevno, poželjno bi bilo konzumiranje “organskih” jabuka kod nas se veoma rijetko mogu naći, ali to nije razlog da ne konzumiramo one koje su nam dostupne.

 

 

Malo je poznato da jabuke sprječavaju mnoge bolesti:

Sprječavju nastanak raka debelog crijeva

Prema zadnjim istraživanjima, kada prirodna vlakna jabuka fermentiraju u debelom crijevu,dolazi do stvaranja sjedinjenja koja pomažu u borbi protiv formiranja ćelija raka.

Stabiliziraju nivo šećera u krvi

Jabuke su veoma bogat izvor razgradivih vlakana koja usporavaju probavu i ulazak glukoze u krvotok. Osobe koje jedu bar jednu jabuku dnevno imaju 28% manje šanse da razviju dijabetes.

Zdravlje desni

Jabuke već odavno nazivamo prirodnom četkicom za zube, iako konzumiranje jabuke zapravo ne čisti zube, njeno grickanje i žvakanje stimulira desni, a slast jabuke povečava proizvodnju pljuvačke što smanjuje propadanje zuba snižavanjem bakterija u ustima.

Pomažu pri mršavljenju

Jabuke se satoje od vode i razgradivih vlakana te nakon njihovog konzumiranja vaš želudac će tražiti manje količine hrane. Istraživanja pokazuju da osobe koje jedu tri jabuke dnevno lakše eliminiraju suvišne kilograme.

Štite od srčanih oboljenja

Svježa jabuka je idealna užina.Jabuke su bogat izvor flavonoida-antioksidansa koji sprječavaju nastanak srčanih oboljenja. Ipak da bi ste imali korist, jabuke morate jesti neoguljene.

Snižavaju visok kolesterol

Jabuke sadrže veoma malo kalorija, ali su zato iznimno bogate vlaknima, pektinom, koji pomaže u snižavanju lošeg kolesterola koji oštećuje arterije.

Iz navedenog možemo zaključiti kako je potrebno konzumirati jabuke svakodnevno,zdravlje je sreća svakog čovjeka.

You may also like

Hot News