ZAŠTO VOZITI BICIKL

By

Za sve vas koji niste ljubitelji sportskih aktivnosti odnosno bicikla pišemo ovaj članak, da vas ubijedimo u moć i ljepotu tog limenog dvotočkaša.

bicikli

Naravno, krenut ćemo od svih prednosti i mogučnosti koje bicikl nudi, a mane su i onako malobrojne.

Pored toga što je izuzetno isplativo, korisno i ležerno prijevozno sredstvo biciklo je možda najbolja odluka koju ćete donijeti i zbog vašeg fizičkog i mentalnog zdravlja uopće. Svaki čovjek u tijeku dana trebao bi da napravi 10 000 koraka, što odgovara fizičkoj aktivnosti u trajanju pola sata ili 8km vožnje bicikla. Bicikl možete koristiti isključivo u rekreativne svrhe ili ga možete toliko zavoljeti da ćete poželjeti što više vremena provoditi sa njemu i steći ćete naviku da svuda odlazite bicklom. Na posao,  fakultet, pijacu ili na kavu sa prijateljicama i još mnoga druga mjesta možete iskoristiti da svog limenog ljubimca izvedete u ugodnu vožnju. Na tako neosjetan način, aktivirat ćete mišice, ubrzati cirkulaciju, potaknuti rad moždanih vijuga , ubrzati cijeli metabolizam i jednostavno obnoviti svoj organizam. Bicikl ne aktivira samo grupu mišića nogu, dapače, on potiče mišiće leđa, mišiće ruku i ramenog obruča. Poticanjem mišićne mase, ubrzava se metabolizam , ubrzava krvotok, samim tim odvodimo veću količinu kisika do mozga i do svih ćelija našeg organizma. Vožnja bicikla preko ovog i dugih mehanizama poboljšava imunitet, jača skeletnu (koštanu) strukturu, omogučava dobro držanje leđa i lijep i čvrst san. Vožnja bicikla jedan od najpopularnijih i najefikasnijih načina za oblikovanje tijela i očuvanje zdravlja, jača srce, snižava krvni pritisak, povećava potrošnju energije, sagorijeva višak masti, održava tonus tijela, bedara, zadnjice, stomaka.

bajk za zdravlje

Pored ovih za zdravlje vrlo primamljivih razloga, bicikl nam omogućava da iskažemo svoju osobnost, budemo orginalni i drugačiji u svom okruženju.

Prije kupovine bicikla bitno se posavjetovati sa stručnim licima koji će vas uputiti u to kako se kupuje bicikl. Zapravo bicikl se bira prema nasoj namjeri za što, tj.gdje ćemo ga voziti. Tako vam je za grad i gradsku vožnju, do posla, pijace ili za subotnju kavu, idealan gradski tip bicikla, koji u većini slučajeva  nema brzine. Takav bicikl možete, ovisno o spolu, ukrasiti korpom, u koju možete staviti neko cvijeće ili samo  maramu sa šarenim ili cvijetnim motivima, ili ju možete osobno vi ofarbati vašom omiljenom farbom. Felge od guma možete takođe prefarbati u istu boju i eto ga, za čas posla ste dobili bicikl koji u gradu nitko drugi neće imati.bicikl 2

Ako ste pak muško, možete svoj bajk “uozbiljiti” i našminkati u neko opasno ruho. Predlažemo crno-bijelu, crno-plavu ili zelenu kombinaciju.

dublin_grande

Ukoliko namjeravate vaš bicikl voziti na duže relacije, ili za terene koji su malo zahtjevniji (ravno u kombinaciji sa brdovitim) sutručna osoba će vam prepoučiti bicikl sa više brzina tzv.mauntinbajk.

Vožnjom bicikla izbjeći ćete bespotrebne gužve i živciranja u kolonama na semaforima dok žurite na posao.

Ne preostaje vam ništa dugo nego da se odvojite od svojih računala,  izađete iz udobnih fotelja koje narušavaju vaše zdravlje i nabavite bicikl , sasvim malo opreme (rukavice, svjetlo, bocu sa vodom, biciklističku majicu) i zaputite se u pustolovinu života. Upoznat ćete kvartove i ulice kroz koje do sad niste prošli, upoznat ćete nove ljude, zaljubljenike prirode i zdravog života, dobit ćete savršeno tijelo, a uložit ćete samo nešto malo novaca i puno ljubavi. Jeste li spremni ???

Nera Halilkanović

mondo bajk

You may also like

Hot News