ŽELJKO PERVAN….KRALJ KOMEDIJE

By

Željko Pervan  je rođen u Zagrebu, 7. kolovoza 1962. Djetinjstvo je proveo u Dubravi, a kako nikamo nije izlazio, niti je bio dio neke škvadre s kojom bi se tukao ili opijao, doma je čitao. Prema želji oca, pohađao je srednju teničku školu Nikola Tesla, što je za njega bio promašaj.

Karijeru je započeo sredinom 80-tih na Omladinskom radiju, kada se na nagovor Vinka Grubišića pridružio “Zločestoj djeci”. Pojavom OTV-a počinje voditi emisije ‘Serbus Zagreb’, ‘Malu školu loše glume’, ‘Večernju školu’, ‘Malo morgen’, ‘Pervanovo’, ‘Obećanu zemlju’. Usto je pisao  za ‘Vjesnik’ i večernjakov ‘Ekran’.  “Večernja škola” nastala je tako što je Pervan dobio zadaću napraviti emisiju koja ništa neće koštati, a mora biti super. Prvo se, priznao je, sjetio škole jer 99 posto ljudi ima to iskustvo, a onda mu je bilo lako napuniti i sadržaj. Potom su mu se pridružili Mladen Horvat, Zuhra, pa Antimon.

Godine 2002. za OTV je snimio humorističnu seriju ‘Obećana zemlja’, u kojoj je glumio Izidora Weissa, poglavara Hrvatske. 2004. Na HRT-u je vodio  ‘Večernju školu’,  kviz ‘Uzmi ili ostavi’ te emisiju na drugom programu Hrvatskog radija “Iza paravana”.

Osim boljih produkcijskih uvjeta, dobio je i veću plaću. Već 2006. osvojio je nagradu Večernjakov “Ekran” u kategoriji najpopularnija muška TV osoba za emisiju “Večernja škola”. Ugovor s HRT-om raskinuo je 2007. i prešao na Novu TV. Popularna ‘Večernja škola’ išla je gotovo svakodnevno te je snimana uživo i bez publike. Došlo je do zamora,  Nova TV poslije je ukinula  emisiju.

Pervan je nastupao i kao stand-up komičar u turneji po Hrvatskoj s “Božanstvenom komedijom”. Pomagao je bolesnom hrvatskom branitelju, Srećku Josiću. Sredinom prosinca 2007. nedostajalo mu je  80 tisuća kuna za liječenje u Americi. Tada se u priču uključio Željko Pervan koji je prodao svoj motor i dao mu novac.

2009. na Hrvatskom radiju krenuo je Pervanov Dnevnik koji od 2013. gledamo i na RTL2 televiziji u kasnom terminu. Iako mu je otac porijeklom iz Omiša, Željko ima kuću u Kašteliru u Istri gdje ljetuje s obitelji. U sretnom je braku sa suprugom Darijom s kojom ima četiri kćeri – Ines, Doriju, Miju i Pavlu. Zadrti je trezvenjak.

– U životu nisam popio kap alkohola, čak ni kad su mi se kćeri rađale. Ne želim se omamljivati, volim da mi je svijest zdrava, a u Kašteliru moji istarski prijatelji nadaju se da će me preobratiti. Neće uspjeti, jer ne volim ni miris ni okus alkohola – jedino mi se sviđa dizajn boca za konjak ili whiskey – rekao je Pervan.

Popularnoga komičara, scenarista i glumca Željka Pervana, čuvenog profesora iz “Večernje škole”, gledatelji Nove TV/Federalne TV proteklih mjeseci gledaju u seriji “Kud puklo da puklo”. Zaposlenik Jadran filma, koji niz godina honorarno radi po raznim televizijama, uživa u ulozi propalog poduzetnika Marka Došena, ali pritom ne trpe ni njegovi ostali angažmani, poglavito gostovanja s vlastitom predstavom “Na rubu Europe”.

https://www.youtube.com/watch?v=1OavtO4-CdY

 

You may also like

Hot News