27. obljetnica stradanja Hrvata na Hudutskom

By

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i misom zadušnicom kod spomen obilježja pobijenima na Hudutskom u općini Prozor-Rama, 16. rujna, obilježena je 27. godina od pogibije 22 pripadnika HVO-a iz brigade “Hrvoje Vukčić Hrvatinić” Jajce te ubojstva dva civila.

Manifestaciji i svetoj misi prigodom ove tužne obljetnice nazočili su obitelji, rodbina i prijatelji pobijenih, predstavnici udruga proizašlih iz posljednjeg rata, političkih stranaka te izaslanstva općina Jajce i Prozor-Rama.

Misu na groblju u Hudutskom predslavio je župni vikar u Gračacu fra Marko Bandalo te je tom prigodom blagoslovio novi križ na platou sa spomen pločom stradalima.

Podsjetimo, pripadnici bošnjačke Armije BiH ubili su 22 vojnika HVO-a i dva civila. Od četvorice zarobljenih vojnika jedan je ubijen, trojica su preživjela te su odvedeni u logor Muzej u Jablanici. U listopadu 1993. jedan od njih uspio je pobjeći, a dvojica su razmijenjena 1. ožujka 1994., javlja rama-prozor.info.

Većina ubijenih pripadnika HVO-a u Hudutskom bili su vojnici jajačke brigade Hrvoje Vukčić Hrvatinić, koji su bili smješteni na ramskom području nakon pada Jajca pod srpsku vlast. Trinaest njih je pokopano kasnije na području općine Livno i Tomislavgrad.

Nažalost, 27. godinu nakon počinjenja, za ove zločine, kao ni one u Jurićima, Uzdolu i Doljanima, nitko od nalogodavaca nije odgovarao.

You may also like

Hot News