Čerkez: Nema javnih dočeka Nove godine, slavite u krugu obitelji

By

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je danas na press-konferenciji da je stabilizirana situacija s pandemijom koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

“Neću da kažem da je situacija poboljšana, ali evidentno je da za preko 10 posto u padu broj zaraženih, pad broja hospitaliziranih preko 13 posto. Broj ljudi na respiratoru se kreće između 50 i 60. Broj smrtnih slučajeva je u opadanju. Situaciju smo stavili pod kontrolu bez lock downa. Zbog novogodišnjih praznika bili smo jednoglasni da ostanu postojeće mjere. Jedan ili dva dana veselja, a da propadne cijeli siječanj, mislim da nema čovjeka sa sviješću razvijenom da bi sebi to dozvolio. Očekuje nas dva zimska mjeseca kada se covid širi”, rekao je Čerkez.

Pojasnio je da je u preporuci za ugostitelje rečeno da vrijede sva pravila kao i za kafiće.

“Mogu raditi za goste, ali do 23 sata. Nema organiziranog slavlja Nove godine. To znači ni onih prije 12 sati, po kafanama, na lokacijama od 8 do 11 sati to također nije dozvoljeno. To je nešto što bi bilo u suprotnosti s mjerama. Pozvali smo sve da se Nova godina slavi obiteljski, to je preporuka, a ne naredba. Smatramo da je svako miješanje potencijalni rizik za prenošenje Covida-19. Mnoge zemlje su davale limit. Nismo ništa navodili već smo pozvali građane da Novu godinu dočekaju u krugu obitelji – rekao je Čerkez.

Dodao je i da još nisu dobili odgovor da li će biti donesena odluka na nivou države da se u zemlju može ući samo uz negativan PCR test, a što je zatražilo Federalno ministarstvo zdravstva. /HMS/

You may also like

Hot News