Čiju će 5G tehnologiju instalirati BiH?

By

Bosna i Hercegovina svoje prve korake ka uvođenju 5G mreže sutra će napraviti u Tirani. U albanskoj prijestolnici će potpisati Memorandum o 5G tehnologiji u zemljama Zapadnog Balkana. To je tek formalnost,i ne znači da je 5G tehnologija na vratima.

Također, još se ne zna čiju će 5G tehnologiju instalirati. Amerikanci lobiraju za svoju, Kinezi nude Huawei. Tako se naša zemlja našla u jeku sukoba dvije najveće sile. Možda puževim koracima, ali sigurnim, i BiH uspostavlja okvir za uvođenje 5G mreže. Tiranski samit, otvorit će vrata i zemalja Zapadnog Balkana ovoj tehnologiji. Bh. ministar Vojin Mitrović potpisat će Memorandum o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju, piše N1. “Mi ćemo u BiH na osnovu potpisana ova dva memoranduma, morati provesti sve potrebne zakonske regulative za 5G mrežu. Tako da mi moramo stvoriti pravne preduvjete. Poslije uspostavljanja zakonske regulative, krećemo s uspostavljanjem određenih tehničkih rješenja”, kaže državni ministar komunikacija.

A onda će za Bosnu i Hercegovinu uslijediti teška dilema, moguće i pritisak, čiju 5G tehnologiju instalirati – kinesku ili američku? Matthew Palmer nedavno je u širem susjedstvu lobirao za američke kompanije, tvrdeći kako je njihova 5G tehnologija sigurnija, za razliku od kineske, optuženu za špijunažu. Identičan stav i iz Američkog veleposlanstva u Sarajevu…

“Dopuštanje nepouzdanim, visoko rizičnim ponuđačima, kao što su Huawei i ZTE, da postanu dio bilo koje mreže, bilo da je riječ o 5G, ili nekoj drugoj mreži, čini ključne sisteme podložnim smetnjama, manipulacije i špijunaži, te osjetljive vladine privredne i osobne informacije izlaže riziku”. No, i kineske kompanije su razvile 5G tehnologiju, i nude suradnju svima, pa i BiH. “Već neko vrijeme SAD zloupotrebljava koncept nacionalne sigurnosti i svoju nacionalnu moć za opresiju nad kineskim kompanija bez ikakvih dokaza. SAD upiru prst u izgradnju 5G mreže u drugim zemljama, otvoreno prisiljavajući čak i prijeteći drugim zemljama, da zauzmu stav u skladu s njima.

Zašto američke obavještajne agencije 24 sata dnevno nadziru mobitele i računare cijelog svijeta, pa čak i prisluškuju mobitele vođa saveznika više od 10 godina”, pita Xi Ping, kineski ambasador u BiH. U jeku očitog rata Washingtona i Pekinga, našla se i mala BiH, koja još nema stav čiju će tehnologiju primijeniti, piše N1. “To u ovom trenutku je zaista rano govoriti, zato što treba ostvariti dosta tih preduvjeta. A naravno da u ovom trenutku postoje određena lobiranja za pojedine tehnologije”, otkriva Vojin Mitrović. Ipak, BiH prati stav Europske unije, koja je početkom godine podržala dogovor država članica o zajedničkom paketu instrumenata za smanjenje sigurnosnih rizika povezanih s uvođenjem 5G. “Paketom su obuhvaćeni svi rizici utvrđeni u usklađenoj procjeni rizika na nivou EU, uključujući rizike povezane s netehničkim faktorima, poput rizika uplitanja država van EU ili aktera s podrškom trećih zemalja u lancu opskrbe tehnologijom 5G”, poručuju iz EU.

Sve mogućnosti 5G mreže teško je i dokučiti. Očito da sa sobom nosi brojne koristi, ali i dileme – poput lošeg utjecaja na okoliš, špijunažu građana. No, dokaza da je tome tako, nema./bljesak.info)

You may also like

Hot News