<

Čović razgovarao sa Merkel o uspostavi vlasti i izmjeni Izbornog zakona

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o uspostavi vlasti i europskom putu BiH te reformi izbornog zakonodavstva.

Čović u razgovoru za Fenu ističe da je razgovor organiziran na marginama izbornog kongresa EPP-a u Zagrebu bio vrlo sadržajan i koristan.

-Kancelarka je inzistirala na razgovoru o stanju u BiH i posebno da joj pojasnimo dogovor o deblokadi uspostave vlasti te što znači usvojeni dokument u odnosu na NATO savez. Naravno, otvorili smo posebnu priču oko Izbornog zakona, jer smo već tri-četiri puta nas dvoje razgovarali na tu temu, a očito je i hrvatski premijer AndreljPlenković također pripremio teren za to. To smo naglasili sada kao ključni posao, kako osigurati da imamo legitimne predstavnike konstitutivnih naroda, a što bez izmjena Izbornog zakona nije moguće – kazao je Čović.

On dodaje da je i u razgovoru s kancelarkom Merkel istaknuo potrebu da se iskoristi postojeći trenutak i u narednih mjesec ili dva završi priča oko reforme izbornog zakonodavstva, kako bi iduće izbore 2022. godine čekali u raspoloženju koje neće dovesti do toga da godinu dana nakon izbora nemamo provedbu izbornih rezultata.

-Razgovor je bio vrlo ugodan. Interesirali su je detalji, jer ona očito puno toga zna o situaciji i problemima u BiH – dodao je Čović sumirajući razgovor s njemačkom kancelarkom.

On je jučer u Zagrebu razgovarao i s nizom drugih europskih dužnosnika, a ističe kako će i današnji nastavak kongresa omogućiti korisne susrete, uključujući one s dužnosnicima EU izravno zaduženim za jugoistočnu Europu.

-U svim tim razgovorima ja ističem naš euroatlantski put s jedne strane, a s druge strane stabilizanje odnosa unutar BiH. To se najbolje može postići kroz vraćanje povjerenja, za što je pak najbolji put rješavanje pitanja izbornog zakonodavstva i otklanjanje prijetnji kao zadnji put, kada su Hrvatima drugi birali člana Predsjedništva – kazao je Čović.

Pohvalio je premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića zbog, kako je naglasio, odlične organizacije izbornog kongresa EPP-a u Zagrebu.

-On se uspio izboriti da nešto više od mjesec dana prije hrvatskog preuzimanja predsjedanja EU ključni donositelji odluka dođu u Zagreb, uključujući i buduće članove Europske komisije. Ovo je i nama šansa da BiH ne ostane po strani i ja duboko vjerujem da ćemo, ako posao oko izbornog zakona završimo brzo, biti za istim stolom sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kada se bude govorilo o njihovom kandidacijskom statusu. Politika proširenja EU sigurno nije propala – poručuje Čović.

Malo je toga, kaže, što BiH treba završiti kako bi dobila kandidacijski status, a to uključuje imenovanje Vijeća ministara i izmjene izbornog zakona,

-Zakonska dinamika diktira uspostavu Vijeća ministara. U prvom tjednu idućeg mjeseca imat ćemo poznata imena svih ministara i zamjenika ministara, a uz skraćenu proceduru vjerujem da ćemo za 15, a najkasnije 20 dana imati potvrđeno novo Vijeće ministara – kazao je predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u razgovoru za Fenu iz Zagreba gdje sudjeluje na izbornom kongresu EPP-a./HMS/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Zgrada u kojoj se rodio Hitler dobila je novu nevjerojatnu namjenu

Read Next

Kada će biti izabrano novo Vijeće ministara, što nalaže zakonska procedura?

Follow On Instagram