DRVARSKI ŽUPNIK TRAŽI IZGRADNJU KATOLIČKE CRKVE Komunisti je srušili još 1949., srpski dužnosnik ne da

By

Župnik u Drvaru, don Davor Klečina opetovao je u ponedjeljak zahtjev načelniku te općine Goranu Broćeti da se omogući izgradnja katoličke crkve što zbog političkih prijepora s lokalnim HDZ-om BiH ovaj srpski dužnosnik osporava.

U pismu načelniku Broćeti, koje je u ponedjeljak dostavljeno medijima, katolički župnik inzistira da sukladno ranijim dogovorima na predstojećoj sjednici općinskog vijeća jedna od točaka bude i pitanje izgradnje katoličke crkve u Drvaru ‘te da se ovo pitanje rješava zasebno, bez uvjetovanja rješavanjem drugih problema u gradu, županiji, entitetu ili državi’.

Pismo načelnika u kojemu je objasnio kako neće dopustiti izgradnju katoličke crkve u Drvaru zbog sukoba HDZ-a BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) župnik Klečina je nazvao ‘skandaloznim’.

‘Iako smo Vas u više navrata molili da odvojite pitanje izgradnje katoličke crkve u Drvaru od političkih problema, Vi u dopisu to pitanje uporno ‘politizirate’ – povezujući ga s nesporazumima između Vaše stranke SNSD i HDZ BIH, kao stranke na vlasti u Županiji i uvjetujući izgradnju crkve ispunjavanjem vaših međustranačkih dogovora’, navodi župnik u pismu. On je pri tome poručio kako Katolička crkva neće odustati od izgradnje novog crkvenog objekta.

‘Mi se nećemo umoriti niti odustati od traženja svojih prava, koristeći sva legitimna pravna sredstva kao i savjete i pomoć nadležnih institucija – domaćih i međunarodnih, kako bismo se izborili za svoja prava. Vaša inertnost i moguće buduće opstrukcije po ovom pitanju nama će biti dodatni motiv za djelovanje’, poručio je don Davor Klečina načelniku Drvara.

Prva katolička crkva u Drvaru izgrađena je 30-ih godina prošlog stoljeća, da bi tijekom 2. svjetskog rata gotovo svi Hrvati katolici, zajedno sa župnikom Waldemarom Maximilianom Nestorom, bili ubijeni. Komunističke vlasti su 1949. srušile crkvu te je oduzeto oko 6.000 četvornih metara zemljišta, a dio od oko 1.062 četvorna metra ostao je u vlasništvu Crkve. Nakon Domovinskog rata u Drvar se doselio veliki broj prognanih Hrvata iz raznih dijelova BiH te je tamo napravljena privremena crkva.

Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, zajedno sa svećenicima, uputio je od 1996. brojne dopise na adresu načelnika Općine Drvar s molbom da se trajno riješi pitanje katoličke crkve u Drvaru, no predstavnici vlasti su uglavnom ignorirali te dopise. Jedino su odgovor dobili od bivše načelnice Anke Papak-Dodik koja je 2006. navela da ‘ne postoji lokacija za katoličku crkvu po tada važećem urbanističkom i regulacijskom planu grada, te da općina nema financijskih sredstava za preskupu izmjenu plana’. U međuvremenu su većinske hrvatske vlasti Hercegbosanske županije pokušali postići dogovor s vlastima u Drvaru oko izgradnje crkve, no bez uspjeha.

Župnik Klečina ranije je najavio da će u slučaju da se ne postigne dogovor pravdu potražiti pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

HINA

You may also like

Hot News