Duhovno promišljanje fra Dejana Međugorca uz prvu nedjelju Došašća

By

Dragi naši posjestitlji, ponovno ćemo svake nedjelje donositi kratko duhovno promišljanje koje za naš portal priređuje fra Dejan Međugorac.

Nedjelja, 28. 11. 2021. PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA (C) ČITANJA: Jr 33,14-16; Ps 25,4bc-5.8-9.10.14; 1Sol 3,12-4,2; Lk 21,25-28.34-36

Dragi čitatelji portala „Kockice“, na početku smo još jedne liturgijske (crkvene) godine koju započinjemo Prvom nedjeljom došašća. Došašće je milosno vrijeme koje nam Bog daruje i u kojme nas poziva da u budnosti i spremnosti čekamo Gospodinov dolazak. Vrijeme između Kristovog zemaljskog života i njegovog konačnog dolaska na kraju vremena za nas kršćane je vrijeme priprave, molitve i budnosti, da nas Krist, kad ponovno dođe, nađe pripravne. I stoga nam je ovo sveto vrijeme darovano kako bismo svakodnevno prepoznali Kristovo svjetlo u tamama i nesigurnostima životne prolaznosti.

Ulomak iz evanđelja po Luki završetak je Isusovog govora o kraju svijeta i njegovog slavnog dolaska u oblaku s velikom moći i slavom. Isus poziva da vrijeme iščekivanja provedemo pazeći da nam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama. Da nam se ne bi dogododilo da ne vidimo kamo nam život ide i da ne primjetimo što se u njemu događa i što se s nama događa. Proždrljivost, pijanstvo i životne brige mogu nas zaslijepiti za Božji dolazk i za njegovu blizinu. Kao da olako zaboravimo našu molitvu: Kruh naš svagdanji daj nam danas… Danas… Ne sutra, ne prekosutra. Bog želi da svakog dana gradimo odnos s njim. I u zahvalnosti i u molitvi i u nadi…

Papa Benedikt XVI. ističe da čovjek koji u sve sumnja, ne moli, jer se više ne nada, a čovjek koji je siguran samo u svoje sposobnosti, ne moli, jer se uzda samo u sebe. Tko moli nada se dobroti i moći koja nadilazi njegove sposobnosti. Upravo stoga na početku došašća pozvani smo, unatoč životnim brigama, poteškoćama, nevoljama, životnim neuspjesima, uspraviti se i podignuti glave kako bismo vidjeli i dočekali Onoga koji nam dolazi osloboditi pogled i srce od tereta života, od tjeskoba, tereta zabrinutosti i straha i neizvjesnosti koje nas znaju zaustaviti te probuditi u nama nadu koja nas čini sposobnima za život, a ne životarenje, za prepoznavanje dobra i u ljudima i u svijetu, nadu koja nas čini dionicima preobrazbe svijeta u kraljevstvo Božje, kraljevsto istine pravde, ljubavi i mira.

Neka nam i ovo sveto vrijeme bude prigoda i prilika da u neprilikama svijeta i vremena u kojem živimo, u tišini, molitvi i budnosti srca osluškujemo Božji glas i poziv na obraćenje i da nam zamamnosti svijeta ne zapriječe dar radosti što nam ga Bog s ljubavlju daruje. Bilo nam blagoslovljeno i plodonosno ovo sveto vrijeme došašća.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News