Grlić Radman: Hrvatska podupire funkcionalnu BiH triju ravnopravnih naroda, te projekte Hrvata i Crkve

By

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je večeras za posjeta Mostaru da Hrvatska podržava stabilnu i funkcionalnu BiH kao zajednicu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda i najavio potporu projektima Hrvata i tamošnje katoličke Crkve.

Grlić-Radman susreo se večeras s mostarsko-duvanjskim biskupom i trajnim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Petrom Palićem te je obišao Biskupijski centar čiju je izgradnju financirala i vlada Republike Hrvatske, prenosi Hina.

Biskup Palić, koji je prije nekoliko mjeseci ustoličen za novog ordinarija, već je naširoko prihvaćen u Hercegovini, rekao je hrvatski šef diplomacije te posebno istaknuo Palićevu otvorenost.

„Sjećam se jedne rečenice koju je (biskup) rekao da želi sanjati BiH koja ujedinjuje i ne dijeli. U tome duhu i Hrvatska Vlada podržava stabilnu i funkcionalnu BiH, kao i ravnopravnost triju konstitutivnih naroda. Nama je bitno da se Hrvati ovdje osjećaju ravnopravno i komotno“, rekao je Grlić Radman za medije.

Hrvatski ministar vanjskih poslova najavio je nastavak potpore Republike Hrvatske bh. Hrvatima kroz brojne projekte, među njima one koje pokreće katolička Crkva poput Biskupijskoga centra u Mostaru u kojemu su arhiv, muzejska riznica i zbirka umjetnina, te velika kongresna dvorana.

„Hrvatska Vlada pomogla je financijski i mi smo jako ponosni na ovaj objekt. Nastaviti ćemo i dalje pomagati institucionalno sve programe i projekte Hrvata kako bi opstali i živjeli ovdje te bili ravnopravni u svojim domovima, ispovijedali svoju vjeru u demokraciji u ovoj zemlji koja je njihova domovina“, dodao je.

Katolička Crkva ima iznimno važnu ulogu u očuvanju hrvatskog nacionalnog i kršćanskog-katoličkog identiteta, rekao je ministar Grlić Radman.

Biskup Petar Palić zahvalio je hrvatskoj Vladi na pomoći za brojne projekte.

„Raduje me čuti ovu otvorenost i da će RH nastaviti podržavati projekte biskupije jer sve što biskupija čini, čini u interesu i zaštite ne samo hrvatskoga naroda i vjernika katolika, nego i svih ljudi dobre volje koji su otvoreni i s kojima na ovom prostoru živimo”, rekao je.

Biskupijski centar bit će “prepoznatljivi znak identiteta na ovome prostoru“, rekao je biskup mostarsko-duvanjski i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Ministar Grlić Radman završava u subotu posjet Mostaru gdje će održati uvodno predavanje u okviru konferencije „Predstavljanje EU fondova“, što se održava u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s početkom u 11 sati./HMS/

You may also like

Hot News