Hrvatska slavi obljetnicu proglašenja neovisnosti i suverenosti! Želimo vam sretan Dan Državnosti

By

Hrvatska slavi Dan državnosti, obilježavajući 26. obljetnicu od proglašenja neovisnosti i suverenosti. Dan državnosti slavi se u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta”, istaknuo je tom prigodom prvi predsjednik Franjo Tuđman, čiji je govor putem radija i televizije pratilo više milijuna građana.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine.

Hrvatska je u to vrijeme, a još od kolovoza 1990. godine, izložena oružanoj agresiji srpskih ekstremista i JNA. Četvrtina hrvatskog državnog teritorija bila je pod okupacijom pa je hrvatski narod ustao u obranu Domovine koja je pretrpjela teška razaranja i brojne ljudske žrtve.

Najveći dio okupiranoga područja oslobođen je 1995. godine vojno-redarstvenim akcijama “Bljesak” i “Oluja”, a preostalo okupirano područje u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu mirno je reintegrirano u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske 1998. godine.

Od 1. travnja 2009. godine Hrvatska je punopravna članica NATO-saveza, a članicom Europske unije je od 1. srpnja 2013. godine.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine, a danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskog sabora.

Povodom Dana Državnosti Republike Hrvatske na Oltar Domovine na Medvedgradu položit će se zajednički vijenac predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića s izaslanstvima (9,15 sati). Nakon toga, predviđeno je polaganje zajedničkoga vijenca hrvatskoga državnog vrha s izaslanstvima na gradskome groblju Mirogoju u 9,40 sati ispred spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, ispred Središnjega križa branitelja i na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.U crkvi. sv. Marka Svetu misu za Domovinu služit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić (10,30 sati). Na euharistijskome slavlju sudjelovat će i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i drugi dužnosnici. Svečani prijam predsjednice Republike u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske počet će u Uredu predsjednice u 18,30 sati (Pantovčak 241). Očekuje se dolazak predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i drugih državnih dužnosnika, te drugih uglednih uzvanika iz diplomacije, kulturnoga i javnoga života.

dnevno.hr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News