Proslavljeno deset godina od proglašenja blaženima Drinskih mučenica

By

Vrhunac četverodnevnog duhovno-kulturnog programa u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku bilo je, 24. rujna, kada je misu na desetu obljetnicu proglašenja Drinskih mučenica blaženima predslavio vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić.

Istoga dana blagoslovljena je zavjetna kapelica, spomenik te Trg Drinskih mučenica koji se nalaze ispred župne crkve.

Svečani program započeo je pola sata ranije na Trgu prigodnim molitvenim programom i podizanjem zastava s likovima blaženica i njihovim pratećim nacionalnim obilježjima. Tako je trobojnicu Bl.  Jule Ivanišević podignula s. Ozana Krajačić, sliku i simbol Bl. Berchmane Leidenix uzdignula je s. Amalija Juko, zastavu Bl. Krizine Bojanc podigla s. Ivana Margarin, lik Bl. Antonije Fabjan je digla s. Alojzija Pejković dok je nacionalni simbol Bl. Bernadete Banja uzdignula na jarbol s. Karla Mandić.

Za to vrijeme s. Antonija Lučić pročitala je kratke biografije svake od blaženica te naglasila kako je Apostolska pokorničarna izdala 17. veljače 2021. poseban dekret kojim se hodočasnicima u Novi Travnik daje mogućnost potpunog oprosta uz prethodne uvjete: biti ispovjeđen, sudjelovati na svetoj misi, pričestiti se te na nakanu Svetog Oca izmoliti Oče našZdravo MarijoSlava Ocu i Vjerovanje.

Položiti život za prijatelja

Potom je uslijedila svečana procesija od župne crkve do zavjetne kapelice u kojoj je osim nadbiskupa koadjutora mons. Vukšića, između ostalih, sudjelovao provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić te župnik vjerničke zajednice Presvetoga Trojstva u Novom Travniku don Anto Ledić kao i 30-ak svećenika.

Na početku nadbiskup Vukšić je istaknuo kako se za vrijeme mise ne slavi samo spomen na desetu obljetnicu beatifikacije nego iznad svega molitva Gospodinu da posveti nazočne i zaštiti sve ljudske živote i čast svih onih koji su ugroženi.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić je pročitao imena Bl. Drinskih mučenica napominjući njihove različite nacionalnosti i podrijetla što oslikava svu širinu Katoličke Crkve. Nadalje je podsjetio kako su blažene članice Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi u hladnim danima prosinca 1941. ubijene dok su branile svoju čast i zavjet.

“Obično se kaže da su ove časne sestre bile žrtve mržnje prema vrednoti čistoće koju propovijeda katolički moral. No još mnogo više i važnije od te obične povijesne istine jest teološka istina, da one nisu dopustile da njihova vjernost vrednoti čistoće bude obeščašćena te su, iz ljubavi prema Božjemu prijateljstvu i svom zavjetu, radije prihvatile zemaljsku smrt”, rekao je nadbiskup te naglasio kako su one “posvjedočile ljubav prema svom duhovnom zaručniku Isusu”. Istaknuvši kako nema veće ljubavi od polaganja života za svoje prijatelje podsjetio je kako je najveći prijatelj Bl. Drinskih mučenica bio Krist.

“Po svom sjedinjenju s Isusovom mukom naše mučenice su postale svjedoci Isusovih vrednota (…) iako su odavno mrtve u svom tijelu i nijeme na usnama, svojim primjerom one trajno govore i svjedoče. I nas danas ovdje okupljene pozivaju da dopustimo kako bi pravila Isusova nauka i morala popravila i vodila naše ponašanje, naša prijateljstva, naš sustav vrednota, naše obiteljske odnose, naš ljudski, redovnički i svećenički život, način i sadržaj našega razmišljanja i djelovanja, našu odgovornost za društvo u kojemu živimo, naše izbore i temeljna opredjeljenja, naše poštivanje života i dostojanstva žene”, naglasio je nadbiskup koadjutor te posvijestio kako su vrlo važne vrednote i molitve, potaknute primjerom mučenica.

“Naše mučenice su se svojom žrtvom pridružile skoro bezbrojnoj povorci muškaraca i žena u ljudskoj povijesti kojima je, počevši od pravednog Abela pa do našega doba, ljudska mržnja nasilno oduzela život”, dodao je i zamolio Boga da se, po njegovu blagoslovu i po zagovoru blaženica dogodi vrijeme u kojemu nikome, nigdje i nikada više neće biti oduzet život.

Nepoštivanje dostojanstva žena

Nadalje je objasnio da se na primjeru Drinskih mučenica dogodio “klasičan slučaj prezira, nepoštivanja i pokušaj gruboga nasilja nad dostojanstvom žene, koje su one branile do smrti” te posvijestio kako “kršćani u naše vrijeme, samo zato što su Isusovi učenici, trpe u mnogim zemljama po svijetu”.

Podsjetio je na službeno izvješće u kojemu stoji da je prethodne godine u svijetu čak 340 milijuna kršćana na različite načine bilo fizički progonjeno zbog svoje vjere. “To znači svaki osmi. Među njima, zabilježeno je i više tisuća slučajeva zlostavljanja žena temeljenoga na vjerskoj diskriminaciji. Iz te analize, koja se odnosi na oko stotinu zemalja u svijetu, proizlazi da se, u usporedbi s prethodnim razdobljem, povećava broj kršćana koji su progonjeni i da je kršćanstvo najviše progonjena religija”, rekao je i dodao da se kršćanstvo, posebice na području Zapada, progoni novom vrstom mučeništva. “Izloženo je često dugotrajnom i sustavnom mučenju, ponižavanju, izrugivanju, prijeziru, marginalizaciji kršćanskih vrednota, stvaranju vrijednosnoga sustava koji je protivan evanđeoskim načelima u čiju svrhu se donose nepravedni i protuprirodni zakoni”, naglasio mons. Vukšić i takav način progona nazvao “bijelo mučeništvo, jer ne prolijeva krv kršćana kao ono prvo, koje je upravo zbog toga poznato kao crveno”.

“U takvu okruženju nije uvijek lako ostati dosljedan kršćanski vjernik. Nije lako ostati vjeran u toj izloženosti i oduprijeti se psihološkim manipulacijama. U tom smislu, i gledano iz kršćanske perspektive, danas svijet često izgleda poput prekrasnoga jezera u koje se posvema nekontrolirano slijeva mnoštvo otpadnih voda”, istaknuo je te današnjeg kršćanina usporedio kao neku vrst “moralnog ekologa koji nudi pitku vodu Isusova evanđelja”.

Na kraju homilije potaknuo je nazočne da usprkos svemu ostanu vjerni Božji svjedoci.

Potom je uslijedio blagoslov Trga, zavjetne kapele i spomenika Drinskih mučenica.

Čestitka Rimskoga biskupa

Pred kraj mise arhiđakon gučogorski mons. Pavo Jurišić pročitao je čestitku pape Franje u kojoj, između ostaloga, stoji: “Crkva je u današnje vrijeme bogata mučenicima, Kristovim svjedocima, koji svijetu daruju izvanredan primjer Božje ljubavi koja prašta i moli za neprijatelja. U ovom velikom činu vjere utemeljenoj na Isusovoj smrti, na njegovoj vrhovnoj žrtvi, ljubav je pobijedila nasilje, a život smrt. Taj primjer vjere poziva sve nas da se probudimo iz sna ravnodušja i osrednjosti. Drinske mučenice kojima je posvećena ova kapelica govore nam da su ljubav i praštanje puno jači od mržnje i okrutnosti.”  Udjeljujući apostolski blagoslov Sveti Otac je zaželio da vjernička zajednica i dalje raste u vjeri ohrabrena svjedočanstvom blaženih mučenica.

Inače, čestitke su uputili i brojni crkveni i društveno-politički predstavnici iz Bih, Hrvatske i Europe.

Na kraju mise pozdrav nazočnima uputio je župnik don Anto koji je, između ostaloga, zahvalio medijskim djelatnicima RTV Herceg-Bosne, portala cetralna.ba i Radio Marije BiH što su euharistiju izravno prenosili. Posebice je zahvalio svima u organizaciji liturgijskog programa kroz četiri dana, vjernicima te naglasio kako je župa Presvetoga Trojstva od sada i hodočasničko mjesto.

Vrhovna glavarica Kćeri Božje ljubavi s. Maria Dulce Adams potom je pustila pet golubica iz krletke dok su župne animatorice ispustile 80 balona crvene i bijele boje koji simboliziraju isto toliko godina od dana mučeništva blaženih sestara.

Misno slavlje svojim pjevanjem animirao je župni zbor, a potom je upriličen je nastup Folklorne skupine Stari hrast 2000.

Idejno rješenje Trga i spomenika

Prema idejama Josipa Barnjaka spomenikom dominira četverometarski inoksni križ čije su vertikalne i horizontalne grede povezane metalnim čvorom simbolizirajući uzništvo, vjernost zavjetima te povezanost Blaženica s Kristom Zaručnikom. Idejno rješenje trga ponudila je projektna kuća Ledić Arhitektura. Trg se prostire na oko 3 200 m2 koji je podijeljen na dvije cjeline: pješački popločani dio trga i asfaltirani parking s izlazom na gradsku prometnicu. Na višenamjenskom prostoru predviđenom za svete mise i kulturna događanja stoji natpis posljednjeg vapaja Blaženica „Isuse, spasi nas!“ za koje je idejno rješenje i izvedbu darovala firma Carlatto.

Sedam jarbola na kojima vijore zastave hrvatskog naroda i Svete Stolice te zastave s likovima blaženih Drinskih mučenica, simboliziraju sedam istina: višestoljetno jedinstvo hrvatskog puka s Rimskim Biskupom; istinu Božje riječi; vjeru u Trojedinog Boga; Božju univerzalnost; pet Mudrih djevica; puninu svećeničkih i redovničkih zavjeta Bogu.

Na kraju recimo kako je župa Presvetog Trojstva 2015. dobila dopuštenje da se, 24. rujna, na obljetnicu proglašenja Bl. Drinskih mučenica, slavi drugotni patron ove vjerničke zajednice. Inače, svakog 15. dana u mjesecu u župi se slave zavjetne svete mise, mole litanije, molitva za proglašenje svetima te blagoslovna molitva za obitelji.

Ž.I., KT

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News