Imotski obilježava 300. obljetnicu oslobođenja od Osmanlija

By

Imotski danas obilježava Dan grada i 300. obljetnicu oslobođenja od Turaka.Obljetnici Dana grada nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je istaknula potrebu gospodarske i demografske obnove tog kraja.

-Malo je naroda čija je povijest bila tako burna i ispunjena bezbrojnim bitkama i žrtvama za opstanak, slobodu i emancipaciju. Samo u prošlom stoljeću morali smo izdržati tri strašna rata. Ali najveću je povijesnu kušnju trebalo podnijeti u tri stoljeća obrane od Osmanlija uz ogromne gospodarske, teritorijalne i ljudske gubitke čije posljedice osjećamo i danas. Ta druga povijest dobro je poznata. Nakon pada Bosne 1463. godine Hrvatska je bila izložena najžešćim udarima turskog carstva – istaknula je Predsjednica.

Podsjetila je kako samo o nama i našem zajedništvu i odlučnosti ovisi kakva će biti naša Hrvatska.

-Današnji dan, blagdan Gospe od Anđela, upisan je zlatnim slovima u povijest Imotskoga, Imotske krajine i hrvatske domovine. Neka nam stoga ovaj veliki dan bude poticaj za suočavanje s izazovima i zadaćama koje stoje pred nama. Samo o nama i našem zajedništvu i odlučnosti ovisi kakva će biti naša Hrvatska, kakvi će biti naši gradovi i sela, hoće li biti zasijana naša polja i pokošene naše livade, hoće li biti sačuvane naše šume, vode, more i rijeke – upozorila je.

Uporedila je branitelje prije 300 godina i branitelje u Domovinskom ratu.

-Branitelje prije 300 godina i branitelje u Domovinskom ratu ujedinjavala je ista vizija – vizija slobode. Oplemenimo tu slobodu razvojem i životom. Ujedinimo se u radu za Hrvatsku koja će biti okrilje sigurnoj budućnosti našoj djeci i unucima. Neka to bude naša zajednička želja u ovom velikom danu. Neka nam živi hrvatski narod i neka nam živi naša jedina i draga domovina Hrvatska – kazala je hrvatska Predsjednica.

Nakon polaganja vijenaca, predsjednica je sudjelovala na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

U prigodi Dan grada i 300. obljetnice oslobođenja od Turaka, večernju sv. Misu predvodit će kardinal Josip Bozanić.

hrsvijet.net

You may also like

Hot News