KAKO PRIRODNIM BOJAMA OBOJATI PISANICE? Donosimo sedam recepata za sedam boja

By

Kako prirodnim bojama, kako su to činili naši stari obojati pisanice? Priprema biljnih boja zahtijeva malo više vremena i truda

 
Prirodne sastojke koje odaberete treba usitniti na što manje dijelove, a jaja obrisati octom. Na taj način uklanjamo masnu ovojnicu koja štiti ljusku jajeta od bakterija. Ljuska postaje hrapava i boja se može bolje upiti u ljusku, te stvoriti jači pigment. 
 
Jaja i sastojci se stavljaju u isto vrijeme u hladnu vodu. Kad voda zakipi, smanjuje se intenzitet kuhanja i tako se jaja kuhaju još desetak do petnaest minuta. Nakon kuhanja, posuda s kuhanim jajima (zajedno sa usitnjenim biljnim sastojcima) skida se sa štednjaka i ostavlja poklopljena poklopcem ili krpom preko noći. Tek sutradan jaja se vade, suše i premazuju komadićem slanine/špeka za sjaj.

Potrebna oprema

– broj lonaca koji ovisi o tome koliko različitih boja želimo
– ocat
– biljni sastojci kojim želimo obojiti pisanicu

– mastan komad slanine/špeka

Recept za žutu boju

U 500 ml vode stavite žličicu kurkume.

Recept za smeđu boju

Tradicionalno se za bojanje koriste se ljuske luka koje daju smeđe narančastu boju. U litri vode prokuhajte ljuske luka (količina ovisi o željenom intenzitetu).

Recept za crvenu boju

Naribajte 2 do 3 korijena cikle te ih prokuhajte u litri vode.

Recept za zelenu boju

Za zelena jaja najbolji je svježi špinat. Grubo ga nasjeckajte i istucite te prokuhajte kao i prethodne sastojke.

Recept za narančastu boju

Naribajte mrkve (5-6 komada) te ih prelijte s malo vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Potom prokuhajte u 250 ml vode i dobit ćete lijepu prirodnu narančastu boju.

Recept za plavu boju


Nasjeckajte i istucite listove crvenog zelja. Potom ih prokuhajte u pola litre vode.

Recept za ljubičastu boju

Ljubičasta boja može se dobiti iz sušenih borovnica koje je potrebno prokuhati u 250 ml vode (što više borovnica to će boja biti intenzivnija).

croexpress

You may also like

Hot News