Kurz o raspodjeli migranata u EU: “Ovako više neće moći”

By

Raspodjela azilanata u Europi “neće ići”, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak u ekskluzivnom intervjuu za AFP, uoči predstavljanja velikog projekta reforme sustava azila Europske komisije.

– Mi mislimo da raspodjela u u Europi nije uspjela i da je mnoge države odbijaju, rekao je šef austrijske vlade Sebastian Kurz, misleći na zemlje srednje Europe koje odbijaju prihvatiti migrante koji su stigli u Grčku ili Italiju.

– To neće tako ići, već boljom zaštitom vanjskih granica, zajedničkom borbom protiv krijumčara i slanjem pomoći, dodao je Kurz.

U srijedu je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila ukidanje Dublinske uredbe, osporavanog temelja politike azila EU-a. Po toj uredbi, zahtjeve za azilom obrađuje prva zemlja EU-a u koju je migrant došao.

– Ako pojačamo svoje napore (na europskoj razini), očekujemo da će i države članice pojačati svoje napore, rekla je.

Što se tiče gospodarstva, Austrija se usprotivila planu oporavka koji su ljetos predložile Francuska i Njemačka. S Nizozemskom je preuzela čelo koalicije takozvanih štedljivih zemalja koje je francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao kao sebične.

Napokon je dala zeleno svjetlo planu nakon pregovora o smanjenju svog financijskog doprinosa.

– Ne radi se o tome da budemo protiv bilo koga, ali Europska unija je više od Njemačke i Francuske, i to je dobra stvar, rekao je Sebastian Kurz.

Dnevnik.ba

You may also like

Hot News