LJUBIĆ: Prijedlog Rezolucije američkog Kongresa u potpunosti korespondira s politikom HNS BiH

By

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog sabora BiH dr. Božo Ljubić izjavio je za Hrvatski Medijski Servis kako prijedlog Rezolucije koju će razmatrati Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih američkih država korespondira s politikom Hrvatskog narod sabora BiH.

U jednoj od ključnih točaka Rezolucija “reafirmira suverenitet BiH i podržava jednakost naroda sukladno Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini”.

Ljubić smatra kako je ovo važno zapaziti, posebice što je nametnutim intervencijama visokih predstavnika narušen ovaj Mirovni sporazum, nažalost na štetu jednakosti hrvatskog naroda u BiH.

-Rezolucija korespondira s politikom Hrvatskog narodnog sabora i ostalim bitnim točkama, kad se radi o podršci uključenju BiH u EU i NATO, kao i podršci vladavini prava, izjavio je Ljubić za HMS.

On podsjeća kako vladavina prava u prvom redu podrazumijeva provedbu odluka Ustavnog suda BiH.

Rezolucija ističe i važnost da se ustavna reforma BiH temelji na načelima Daytonskog mirovnog sporazuma: Pri čemu zagovara usku suradnju SAD s “vladama zemalja koje graniče s Bosnom i Hercegovinom – naročito potpisnicama Daytonskog mirovnog sporazuma”, posebice kada je u pitanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Ova Rezolucija kao i razgovori američkog državnog tajnika Mike Pompea s hrvatskim premijerom, u kojima je važno mjesto zauzimala BiH te položaj hrvatskog naroda u BiH svjedoče o ohrabrujućoj američkoj uključenosti u sređivanje prilika u BiH, kaže Ljubić.

Dodaje kako je moguće je da neke strane u BiH, neće biti sretne s nekim dijelovima Rezolucije, no da hrvatska strana nema niti jednog razloga da bude nezadovoljna njenim sadržajem.

Podnositelj Rezolucije je kongresmen Mike Turner koji je bio gradonačelnik grada Daytona, u državi Ohio za vrijeme pregovora u bazi Wright-Patterson.

Ljubić kaže kako Turnera i osobno poznaje, te da se s njim imao prilike sretati i razgovarati u vrijeme dok su obojica bili izaslanici pri Parlamentarnoj skupštini NATO(2010-2014).

-On je sigurno vrlo dobro informiran o svekolikoj složenosti političkih i međunacionalnih odnosa u BiH i itekako emotivno vezan i zainteresiran da postignuća Mirovnog sporazuma iz Daytona evoluiraju u trajan mir i prosperitet svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, kazao je Ljubić./HMS/

You may also like

Hot News