Međunarodni dan nestalih: U BiH se još najmanje 7000 osoba vodi kao nestalo

By

Obitelji nestalih osoba, međunarodne organizacije, nevladine organizacije i državne institucije širom svijeta danas obilježavaju Međunarodni dan nestalih.

Prema podacima Instituta za nestale BiH, u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za više od 7000 osoba. Pretpostavlja se da je tijekom rata u BiH nestalo oko 32.000 osoba, a do sada je ekshumirano 25.000 posmrtnih ostataka.

Mi smo na svojoj web stranici postavili bazu nestalih osoba. To je verificirana baza osoba za kojima se traga. To će biti dobar alat našim istražiteljima i ispostavit će se interakcija sa svim zainteresiranima kao npr obiteljima nestalih, kazao je Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale BiH.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, danas će u 10:00 sati organizirati prigodnu manifestaciju ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Nazočnima će se obratiti: Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Matt Field, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, Eric Nelson, ambasador SAD u BiH, Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, Nikola Perišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH i Amir Kulaglić, član Savjetodavnog odbora Institut za nestale osobe BiH.

ICMP je međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Holandiji, čiji je isključivi zadatak da radi na pitanju nestalih. Više od 20 godina predvodi aktivnosti na pronalaženju nestalih u konfliktu u bivšoj Jugoslaviji.

izvor:drukciji.ba

You may also like

Hot News