Miroslav Tuđman:Izetbegović brani poziciju koja je izravno na štetu Hrvata

By

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak sastao se s zamjenicima predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem gdje su razgovarali o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Što o takvom potezu premijera misli, hoće li sastanak u Banskim dvorima uroditi plodom te potencira li Izetbegović sukobe s Hrvatima za portal Direktno otkrio je saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman.

Podsjetimo, tijekom sastanka Plenković je posebno naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH. Uz to, pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama izbornog zakona i održavanju izbora u Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa. Naglašena je i čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu.

Miroslav Tuđman, u razgovoru za Direktno, kazao je da se “mora razgovarati” budući da je “ustavnopravni položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini loš”.

Istaknuo je to obveza Hrvatske jer se kao potpisnica Daytona mora brinuti o tome. Uz to, naglasio je i kako su “sudionici susreta jasna stvar jer su nositelji, odnosno predstavnici konstitutivnih naroda”.

Na pitanje hoće li biti pomaka nakon sastanka, Tuđman je odgovorio: “To vam je kao i ono pitanje ‘čini li jedno zrno gomilu?’. U jednom trenutku svi ti napori učinit će pomak. Malo je šansi za vjerovati da će nakon samo jednog sastanka nešto rezultirati, ali nužno je razgovarati te nužno je upoznati i bošnjačku stranu sa stajalištima Hrvatske koja se u ovom slučaju podudara s hrvatskom stranom u BiH jer zagovaraju iste interese i rješenja”.

Prema tome, istaknuo je naš sugovornik, važno je da se “srpska i bošnjačka strana upoznaju sa stajalištima hrvatske politike i na čemu će ona inzistirati u odnosima s Bosnom i Hercegovinom, a pogotovo ako BiH želi euroatlantske integracije”.

‘Izetbegović brani poziciju koja je na štetu Hrvata’

Upitan potencira li Izetbegović sukobe s Hrvatima ili samo brani prava Bošnjaka, Miroslav Tuđman kazao je da to nije “ili-ili”.

Napomenuo je da je to “pozicija koja je u bošnjačkoj politici nazočna već 30 godina, a koja zagovara unitarnu Bosnu i Hercegovinu”.

“I to je naprosto u suprotnosti s interesima druga dva konstitutivna naroda. Pogotovo s interesima Hrvata koji nemaju svoj entitet, odnosno svoje političko okruženje gdje mogu ravnopravno participirati u vlasti i donošenju odluka”, pojasnio je naš sugovornik pa dodao da Izetbegović “brani poziciju koja je izravno na štetu Hrvata, a koja će posljedično biti i na štetu Bošnjaka”.

Elementarna činjenica, prema njegovim riječima, je i spoznaja da su se sve višenacionalne države raspale ’90-ih, odnosno one koje nisu osigurale demokratski razvoj svojim konstitutivnim narodima i “prema tome – takva unitarna BiH nema budućnost”.

‘Hrvatska ima obvezu inzistirati na promjenama izbornog zakona…’

Nakon završenog susreta u ponedjeljak oglasio se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je rekao kako se Hrvatska ne bi trebala miješati u to kako će BiH izmijeniti svoj izborni zakon.

Tuđman je kazao da je Komšić “očigledno izvan suvremenog vremena i prostora”.

“Sa stavom Bošnjaka – ako je on istinit i dosljedan – da i oni podupiru orijentaciju Bosne i Hercegovine u euroatlantske integracije, Komšić onda mora znati da BiH mora ispuniti standarde i uvjete i Europske unije i one koje vrijede u NATO-u. Prema tome, Hrvatska kao članica EU – ne samo da može – nego ima obvezu i s tog stajališta inzistirati na promjenama izbornog zakona kako bi se uspostavili demokratski odnosi u BiH te kako bi Hrvati kao konstitutivni narod mogli ostvarivati svoja konstitutivna prava”, zaključio je Miroslav Tuđman u razgovoru za Direktno./HMS/

You may also like

Hot News