Najbolji turistički gradovi u Australiji

By

Australija je rijetko naseljeni kontinent sa prekrasnom i očuvanom prirodom. Većina stanovništva živi u gradovima koji su poznati po svojoj razvijenosti i ljepoti. Građani Bosne i Hercegovine će trebati turističku vizu ako se odluče na ovo daleko, ali zanimljivo putovanje. Ako ikad posjetite Australiju, onda ovih pet gradova nikako ne smijete zaobići:

Darwin

Darwin.jpg

Darwin je glavni grad australske Sjeverne teritorije. Ime je dobio po slavnom znastveniku Charlesu Darwinu. U povijesti je dva puta pretrpio velika razaranja, prvi put u 2. svjetskom ratu, a 1974. je pretrpio udare snažnih ciklona. Australska vlada ga je oba puta obnavljala i danas je on jedan od najmodernijih gradova u Australiji.

Turizam predstavlja značajnu djelatnost u ovom gradu koji bilježi ubrzan rast stanovništva. Svakako vam preporučujemo da posjetite neke od nacionalnih parkova (poput Litchfielda i Kakadua), ali pazite da tamo budete tijekom sušnog dijela godina. Osim parkova, Darwin je poznat i po izvrsnoj kuhinji i spomenicima na bogatu povijest Aboridžina.

Canberra

Canberra je glavni grad Australije i najveći grad australske unutrašnjosti. Glavni grad je postao nakon dogovora između Melbourna i Sidneyja, a zanimljivo je to da je proveden međunarodni natječaj za izgradnju samog grada. Zbog planiranja je prepun geometrijskih oblika, parkova i četvrti koje se u kružnom obliku šire od središta prema periferiji.

Umjetno jezero Burley Griffin dijeli grad na dva dijela. Iako neki tvrde da ovaj grad nema dušu, svakako bi ga valjalo posjetiti ako vas zanima arhitektura, australske institucije i ako ste ljubitelji društvenih događaja kao što su razni festivali i priredbe.

Perth

Perth ja najnaseljeniji grad i glavni grad australske države Zapadna Australija, a po ukupnom broju stanovnika je četvrti grad u Australiji. Prvi naseljenici na prostoru današnjeg Pertha su bili australski Aboridžini (narod Noongar) koji su došli oko 40.000 g.p.K.

U središtu grada nalazi se rijeka Swan, a posebno je zanimljivo noćno krstarenje koje vam omogućava pogled na ogromne nebodere. Osim rijeke, grad je okružen i prekrasnim parkovima koje možete posjetiti nakon kupovine u jednom od mnogobrojnih trgovačkih centara. Nezaboilazna atrakcija je i Swan Bell toranj, ogromna staklena građevina koja predstavlja jedan od najvećih glazbenih instrumenata na svijetu.

Melbourne

Melbourne je glavni grad australske pokrajine Victorije i drugi najveći grad u državi. Odlikuje ga multikulturlano stanovništvo, izvrsna kuhinja i mnoštvo znamenitosti.

Trg federacije predstavlja modernu znamenitost koja vas neće ostaviti ravnodušnim. Na tom mjestu se održava više od 2000 manifestacija godišnje. Za one koji više cijene prirodu, tu su ogromni Kraljevski botanički vrtovi, pokraj rijeke Yarre. Svi ljubitelji sporta mogu doći na svoje kada posjete Melbourne Cricket Ground i Nacionalni sportski muzej, a tu je i neizostavni Melbourne Cup – najpoznatija konjska utrka u Australiji.

Sidney

Sydney, najstariji, najveći i najljepši od svih australskih gradova, nalazi se usred privlačnog područja gdje se miješaju kopno i more. Klizite uz svjetlucavu luku na trajektu, vidite bijela jedra Opere kako blistaju na suncu i divite se gracioznom luku Lučkog mosta. Teško je zamisliti kako je ta živopisna prijestolnica New South Walesa nekoć bila kolonija osuđenika.

Danas možete istražiti bajkovitu povijest Sydneyja prolazeći uskim kamenim ulicama i obilazeći povijesne zgrade i zanimljive muzeje. Sydneyska opera je jedna od najpoznatijih građevina u Sydneyu, ali i svijetu. Jedna je od najzaposlenijih koncertnih dvorana na svijetu s više od 1 500 izvedbi i više od 1,2 milijuna posjetitelja svake godine. Osim prekrasnih građevina i arhitekture, na raspolaganju su vam i ogromne pješčane plaže.

Australija je kontinent prekrasne prirode i zanimljive povijesti. Svaki posjetitelj tamo može naći nešto zanimljivo za sebe. Turistička putovanja su danas jednostavnija nego ikad i šteta bi bilo propustiti doživljaje koje ova zemlja nudi. Razvoj tehnologije vam omogućava još jednostavnije procedure oko putovanja pa tako možete fotografije za putovnicu dobiti na brzi način koristeći MyPassportPhotos.

SPONZORIRANI ČLANAK

You may also like

Hot News