<

Nakon 21 godinu ponovno s vama magazin “Ognjište”

Mjesečni magazin “Ognjište ” nastao je 1992. i predstavljao je jedini hrvatski tiskani medij u Zenici. Naime, nakon što je s radom obnovljeno hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Zenica, u želji s što uspješnijim radom i objektivnim izvještavanjem u vremenima domovinskog rata, kada su zenički Hrvati  bili dovedeni na rub egzistencije, Ognjište je trebalo pružiti nadu u opstanak i bolji život. Vrijedna ekipa okupljena oko “Ognjišta” pružala je informacije ne samo o zeničkih Hrvatima, nego o Hrvatima iz cijele centralne Bosne i Hercegovine, pogotovo iz dijelova gdje su Hrvati ratom dovedeni na rub nestanka. Zbog financijskih problema 1996. godine prestaje se izdavati časopis.

Ekipa hrvatskog medijskog centra Kockice, koja već pet godina uspješno pruža vijesti o zeničkim Hrvatima putem portala Kockice, koji je postao medijski simbol zeničkih Hrvata, odlučila je oživjeti mjesečnik “Ognjište”. Naime, tajnik HKD “Napredak” Zenica i  urednik portala Kockice Dragan Vidović, odlučili su ponovno oživjeti “Ognjište”. Naime, po ideji Dražena Čolića mjesečnik će izlaziti u digitalnom izdanju, zbog nedostatka novca za tiskano izdanje, te će i dalje zadržati formu kakvu je nekada imao. No, osvježenje u vizualnom identitetu i novim rubrikama uvodi “Ognjište” u 2017. godinu, kada je tehnika itekako sastavni dio svakodnevnog života.

Mjesečnik “Ognjište” ima za cilj da kroz tematske brojeve pruži kvalitetne i bogate sadržaje, koji će zeničkim Hrvatima prikazati objektivne vijesti, ali i potaknuti na razmišljanja. Stoga, premijerno donosimo prvo izdanje obnovljenog mjesečnika “Ognjište”.

Ognjište- godina V. broj 1. 

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

U tri godine iz BiH otišlo 30.000 katolika

Read Next

Mještani Donje Dubrave kod Tuzle trpe teror

Follow On Instagram