Obilježena 28. godišnjica progona i zločina nad travničkim Hrvatima od strane bošnjačke Armije BiH

By

Početak lipnja 1993. godine ostat će zauvijek upisan crnim slovima u povijest Hrvata općine Travnik. Tih su dana travnički Hrvati doživjeli nezapamćen progon i stradanja nezabilježena u novojoj povijesti.

Svetom misom zadušnicom, kod spomen obilježja na Bikošama, u naselju Maljine započelo je obilježavanje 28. godišnjice stradanja i progona travničkih Hrvata, te početka agresije tzv. Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik. Svetu misu na Bikošama predvodio je don Goran Kosić, uz koncelebraciju fra Drage Pranješa, gvardijan samostana u Gučoj Gori, fra Nikole Kozine, fra Mogomira Kikića i vlč Jordana Douglasa iz Chicaga. Svetoj misi je prethodilo paljenje svijeća i polaganje vijenaca za ubijene žrtve, piše Vitez.info.

Foto: Vitez info

“Neka naša osveta bude oprost, neka naša osveta bude ljubav, neka naša osveta bude Bog koji čini dobro“, kazao je, između ostalog, u svojoj propovijedi don Goran Kosić.

Sveta misa zadušnica služena je i kod spomen obilježja „Ovnak“ u župi Brajkovići, a misu je predvodio fra Krešimir Vukadin, župnik župe Brajkovići.

Neposredno prije svete mise i polaganja cvijeća kod spomen obilježja “Ovnak” pristiglo je oko 100 sudionika pješačkog pohoda od župne crkve u Novoj Biloj (ratna bolnica) do spomen obilježja na Ovnaku.

Obilježavanje još jedne tužne godišnjice završeno je služenjem svete mise zadušnice kod središnjeg spomen obilježja na Prahuljama, koju je predvodio župnik novobiljanske župe, fra Slavko Petrušić, uz koncelebraciju fra Drage Pranješa, fra Zorana Topalovića.

Foto: Vitez.info

“Nema veće ljubavi nego dati život za drugoga. Naši branitelji, svi koji su ubijeni u Domovinskom ratu položili su živote za nas i taj čin ljubavi nas obvezuje. Obvezuje nas da budemo bolji ljudi, da ne činimo zlo koje je našim bližnjima načinjeno, jer činjenje zla ne može nikome donijeti dobro. Opraštanjem ćemo osloboditi sebe”, poručio je, između ostalog, u prigodnoj propovijedi fra Zoran Topalović.

Svake godine, 8. lipnja, u Travniku se obilježava početak agresije tzv. Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik. Agresija tzv. Armije BiH nije poštedila niti jednu od sedam travničkih župa. No, u lipnju 1993. godine posebno su stradale župe Guča Gora i Brajkovići. U samo nekoliko dana mučki je ubijeno 137 hrvatskih civila i branitelja. Njih 37 zarobljeno je u selima Bikoši i Manjine, a potom strijeljano. Do kraja rata s područja općine Travnik protjerano je 19.600 Hrvata, ubijena su 124 hrvatska civila, 427 branitelja, pripadnika HVO-a, stradali su skoro svi katolički sakralni objekti, hrvatski domovi su porušeni, a imovina temeljetito opljačkana.

Foto: Vitez.info

Za progon 19.600 Hrvata kao ni počinjene zločine i ubojstva hrvatskih civila, zatočenika ni pripadnika HVO-a nitko nije odgovarao.

I ove godine, kao i prethodnih predstavnici obitelji poginulih, udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne te političke i zakonodavne vlasti položili su cvijeće i upalili svijeće u spomen na poginule Hrvate Travnika./HMS/

You may also like

Hot News