Obilježena 28. obljetnica stradanja Hrvata u mjestu Dusina

By

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača i Zenica, danas je obilježena 28. obljetnica stradanja Hrvata u mjestu Dusina u Zenici.

foto:Dragan Vidović

Sudjelovanjem u misi zadušnici i polaganjem vijenaca, uz članove UDVDR HVO HB Busovača, obitelji poginulih branitelja i civila, mještane Dusine, počast stradalim Hrvatima odalo je i izaslanstvo GO HDZ-a BiH Zenica, kao i predsjednik Udruge ratnih dobrovoljaca HVO-a Zenica gdin. Franjo Ramljak.

Misu zadušnicu predovodio je kapelan župe sv. Ante Busovača fra Mario Katušić, uz koncelebraciju župnika župe sv. Josip Zenica don Davora Topić.

foto:Dragan Vidović

U svojoj kratkoj propovijedi fra Katušić je istaknuo : “Ovdje zbog onih kojih više nema, koji su nali svoje živote. A njih, nikakve ljudske riječi ne mogu vratiti. Stoga, tišina više od riječi kazuje koliko boli njihov odlazak. Ne želimo danas tražiti neki smisao ljudske patnje, već želimo kratko zastati i upraviti svoj pogled ka Kristu i križu. U njegovim ranama vidimo sve zlo koje čovjek može počiniti”.

Zapovjednik zeničke brigade HVO-a Željko Ljubanić u razgovoru za naš portal ispričao nam je što se dogodilo i koliku su žrtvu Hrvati Dusine morali podnijeti da bi smo mi danas živjeli u slobodi.

Podsjećamo, kako su pokolj u Dusini izveli pripadnici 7. muslimanske brige koja je bila u sastavu 3. korpusa Armije BiH. Akcijom je zapovijedao Šerif Patković. Nadalje, svi su akteri zločina nad Hrvatima međunarodnom, kao i domaćem, pravosuđu poznati i više puta prikazani u međunarodnim insticijama, ali da za zločin u selu Dusina, uključujući i ubojstvo zarobljenika Zvonka Rajića, još uvijek nitko nije procesuiran. Zločin u Dusini primjer je i etničkog čišćenja, budući da se ni nakon više od dva desetljeća u ovu selo nije vratio nijedan Hrvat./jutarnji.info/

galerija slika (kliknuti ovdje)

You may also like

Hot News