Pad prometa u maloprodaji EU-a na mjesečnoj razini

Promet u maloprodaji na razini Europske unije i eurozone osjetno se smanjio u prosincu na mjesečnoj razini, dok je na godišnjoj razini njegov pad blago usporio, pokazuju procjene europskog ureda za statistiku.

Sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji Europske unije smanjio se u prosincu za 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je prema revidiranim podacima Eurostata porastao jedan posto.

Najviše je pao promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, za 2,6 posto, a pad je zabilježen i u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 0,4 posto.

Porastao je samo promet na benzinskim postajama, za 0,7 posto.

U eurozoni se obujam prometa u maloprodaji u prosincu smanjio za 1,6 posto u odnosu na studeni, kada je prema revidiranim podacima Eurostata uvećan 0,8 posto.

Među zemljama članicama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći pad obujma prometa u maloprodaji u prosincu je na mjesečnoj razini zabilježen u Njemačkoj, za 4,3 posto, u Švedskoj, za 2,5 posto, te u Estoniji, za dva posto.

Rast prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini bilježile su samo Austrija, za 0,7 posto, Portugal, za 0,6 posto, te Irska, za 0,5 posto.

Slabiji rast prometa na godišnjoj razini u EU

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođen obujam prometa u maloprodaji 28-člane EU porastao u prosincu za 1,2 posto, nakon revidiranog 2,5-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu, pokazuju izračuni europskog statističkog ureda.

Najviše je porastao promet u kategoriji motornih goriva, za 3,3 posto, potom u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 1,2 posto.

U eurozoni je u prosincu na godišnjoj razini zabilježen rast prometa u maloprodaji za 0,8 posto, nakon revidiranog 1,8-postotnog povećanja tijekom studenog.

Najviše je porastao promet u maloprodaji motornih goriva, za 2,5 posto. Najmanji rast zabilježen je u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 0,5 posto.

Među zemljama članicama EU-a, najveći rast obujma prometa u maloprodaji u prosincu na godišnjoj razini zabilježen je u Sloveniji, za 11,2 posto, Irskoj, za 7,5 posto, te u Poljskoj, za 4,9 posto.

Najveći pad zabilježen je pak u Njemačkoj, za 2,2 posto, na Malti, za 1,9 posto, te u Švedskoj, za 1,6 posto. Izvor: Hrportfolio.hr / Hina

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

MLAKIĆ: Iza niskoplafoniranog Komšića se kriju samo osobni interesi primitivnog polusvijeta

Read Next

Spomendan žrtava komunizma – Hercegovina se sjeća strašnih ubijanja i komunističkog terora

Follow On Instagram