Pfizerovo cjepivo protiv koronvirusa je 90% učinkovito

By

Rani podaci iz treće faze kliničke studije Pfizera pokazuju da njihovo cjepivo protiv Covid-19 bolesti ima učinkovitost veću od 90 posto. Ispitivanja traju i dalje, a cjepivo uskoro šalju na odobrenje.

Cjepivo protiv korona virusa sve nam je bliže, sudeći po najnovijim vijestima iz Pfizera koji je objavio da je njihovo cjepivo u trećoj fazi ispitivanja pokazalo učinkovitost veću od 90 posto.

To je i puno veća učinkovitost od one kojoj su se stručnjaci nadali. Kako prenosi Guardian, regulatori su ranije najavili da bi odobrili cjepivo koje pokazuje učinkovitost od 50 posto, odnosno da je zaštitilo od bolesti pola onih koji su ga dobili.

Ove optimistične vijesti dolaze nakon vikenda u kojem je svijet prešao 50 milijuna zaraženih korona virusom, od kojeg je dosad umrlo više od 1,2 milijuna ljudi. Iz Pfizera kažu i da nije bilo ozbiljnih nuspojava, piše New York Times.

Ovo je velik dan za znanost i čovječanstvo. Prvi set rezultata iz treće faze kliničkog ispitivanja našeg cjepiva pokazuje rane dokaze da cjepivo može zaštititi od Covida-19 – rekao je direktor Pfizera Albert Bourla. 

Velike farmaceutske kompanije u fazi su ispitivanja cjepiva za protiv koronavirusa - ilustracija

Kaže kako ovaj ključni dio razvoja cjepiva postigli u vrijeme kad ga svijet treba najviše s rekordnim brojevima infekcija i bolnicama koje su na rubu pucanja. Na razvoju cjepiva s njima radi i njemačka farmaceutska kompanija BIoNTech.

Ispitivanje se nastavlja pa je moguće da se učinkovitost još promijeni. Treća faza ispitivanja uključivala je više od 43.000 ljudi, a podaci pokazuju da su oni iz raznih etničkih skupina imali istu razinu zaštite. Ispitivanje će trajati dok 164 ne razvije Covid-19, a ispitivat će se i koliko je cjepivo zaštitilo od različitih oblika bolesti i kako štiti one koji su već zaraženi.

Podatke će prikupljati do sredine mjeseca, a tada cjepivo koje će se primati u dvije doze šalju i na brzo odobrenje američkoj Agenciji za hranu i lijekove, piše New York Times. Moguće je da prve doze za zdravstvene radnike budu spremne do kraja godine. Iz kompanije su rekli da bi do kraja godine mogli imati dovoljno doza za 15 do 20 milijuna ljudi.

U trećoj fazi ispitivanja je 11 cjepiva, a od toga su četiri u SAD-u. Moderna koja koristi sličnu tehnologiju tako bi mogla dobiti slične rezultate o učinkovitosti, no njihovi se rezultati očekuju kasnije tijekom studenog.

Važno je istaknuti kako je Pfizerova objava priopćenje iz kompanije, a ne detaljna studija u medicinskom časopisu. Još nije poznato koliko je cjepivo sigurno i učinkovito i koliko će se podaci promijeniti do kraja. Potpredsjednica kompanije Kathrin Jansen za NY Times je rekla da joj neovisni odbor koji analizira podatke nije otkrio podatke poput broja ljudi kod kojih se razvio blagi ili teži oblik Covida-19, a razlog je taj što ispitivanje traje./24sata.hr/

You may also like

Hot News