Počeo kongres EPP-a u Zagrebu

By

U tijeku je dvodnevni kongres Europske pučke stranke (EPP) koji se održava u Zagrebu.

Uoči početka kongresa održana je presica. “Velika je čast pet i pol tjedana prije početka hrvatskog predsjedanja EU-om razgovarati ovdje na kongresu s ljudima iz četrdesetak zemalja o našoj ulozi u Europskoj uniji”, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Zajednički europski projekt gradi se desetljećima, a obitelj pučana u tome sudjeluje od samoga početka”, dodao je. Najavio je početak rada nove Europske komisije s Ursulom von den Leyen na čelu.

“Predložili smo dvije rezolucije – jednu o politici proširenja, a druga se odnosi na demokratsku revitalizaciju u Europi. Ovo će biti prigoda da prijateljima predstavimo naše prioritete Europe. Pripremamo se i na konačne korake vezane za Brexit te želimo dati svoj obol vezan za financijska pitanja Unije”, istaknuo je Plenković.

Neće odlučivati o Fideszu

Europska pučka stranka (EPP) neće na kongresu u Zagrebu odlučivati o svojoj članici Fideszu, doznaje se u srijedu od pučana koji su stranku mađarskog premijera Viktora Orbana suspendirali zbog kršenja demokratskih standarda. Konzervativni europski blok suspendirao je Fidesz u ožujku i nije pozvao Orbana na skup u glavnom gradu Hrvatske. Premijer Andrej Plenković, član EPP-a, rekao je da bi unutarnja istraga mogla biti gotova vrlo skoro. “Grupa mudraca radi na izvješću, pretpostavljam da će biti gotovo prilično skoro i nakon toga razmotrit ćemo koji je status Fidesza”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare. “Dotad, pozicija EPP-a je jasna, uključujući i HDZ”, dodao je predsjednik HDZ-a.

EPP je u ožujku suspendirao Fidesz na neodređeno vrijeme zbog “prljave” kampanje usmjerene na konzervativnog predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera. U gotovo deset godina na vlasti Orban se često razilazio s Bruxellesom, primjerice zbog odbijanja da prihvati migrantske kvote prema planu Bruxellesa, a kritiziran je i zbog nastojanja da kontrolira medije, pravosuđe i akademsku zajednicu.

Razumijevanje za negativna osjećanja iz rata

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul izrazio je razumijevanje za hrvatski narod kada se radi o negativnim osjećajima proisteklima iz rata. Naglasio je da je rođen u Strasbourgu, pograničnom gradu s Njemačkom, te shvaća da treba prevladati mržnju kako bi se išlo dalje. “Pobijediti mržnju nije lako… znam i razumijem hrvatski narod. Kako bi se prevladala, treba se ujediniti u Europi da bi sljedeće generacije mogle ići dalje”, rekao je Daul, odlazeći predsjednik EPP-a, na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, uoči kongresa najvećeg europskog stranačkog bloka.

“Predsjedavanje koje ćete preuzeti 1. siječnja bit će uspjeh 30. lipnja”, poručio je sa sigurnošću premijeru Plenkoviću, koji je najavio teme kongresa pučana – zapadni Balkan, akcijski plan za klimu te politike za mlade, ali i govorio o pripremama Hrvatske za predsjedanje tih šest mjeseci.

Najavio je da bi 26. kongres EPP-a koji je HDZ, “najsnažnija i najutjecajnija stranka u Hrvatskoj u posljednja tri desetljeća”, organizirao u Zagrebu, trebao prihvatiti dvije rezolucije, jednu o politici proširenja koja se odnosi na Sjevernu Makedoniju i Albaniju, i drugu koja se tiče demokratske revitalizacije u Europi. Uz pripreme za Brexit, Hrvatska tijekom predsjedanja EU-om želi dati svoj obol završnici pregovora o novom višegodišnjem proračunu EU-a, a najveći događaj bit će summit u svibnju na kojem želi “referentne zaključke” koji će odrediti daljnju “političku i institucionalnu dinamiku”, rekao je Plenković koji će na marginama summita imati niz bilateralnih susreta koji su počeli već u utorak sastankom s Tuskom.

Održan niz bilateralnih sastanaka

U okviru Kongresa Europske pučke stranke od 19. do 21. studenoga 2019. godine predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održava niz bilateralnih sastanaka.

Premijer Plenković razgovarao je s predsjednikom Kluba zastupnika EPP-a Manfredom Weberom o prioritetima hrvatskog predsjedanja EU-om te predstojećem Kongresu EPP-a. Plenković je na Twitteru napisao kako je održavanje kongresa u Zagrebu još jedno međunarodno priznanje.

Nakon toga premijer Plenković susreo se s Hristijanom Mickoskim iz makedonske stranke VMRO-DPMNE. U razgovoru s Mickoskim bilo je riječi o podršci Makedoniji na njezinu europskom putu te o pripremama za sastanak na vrhu u Zagrebu tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om.

Održan je i sastanak s potpredsjednikom Europske komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrkijem Katainenom. S Katainenom su teme razgovora bili pozitivni gospodarski trendovi u Hrvatskoj, provedba Nacionalnog programa reformi te ispunjavanje kriterija za ulazak u Europski tečajni mehanizam.

Održani su i sastanci sa zastupnikom u Europskom parlamentu i bivšim premijerom Litve Andriusom Kubiliusom, a potom s predsjednikom Bundestaga Wolfgangom Schäubleom te Angelom Merkel. Nju je hrvatski premijer Plenković dočekao u Banskim dvorima.

Okrugli stol o Zapadnom Balkanu

Održat će se okrugli stol o zapadnom Balkanu kojim će predsjedati Dubravka Šuica. Osobito je važan zbog dokumenta, non-papera koji je u utorak pustila francuska vlada i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji od zemalja članica traži da se do summita u Zagrebu u svibnju očituju o kompletnoj reformi proširenja i reformi pristupnog procesa za potencijalne nove zemlje članice.

Na prvi kongres pučana u Hrvatskoj dolaze šefovi država i vlada te najviši europski dužnosnici iz stranaka desnog centra. Uz Tuska i Merkel, u Zagreb stižu odlazeći predsjednik i nova predsjednica Europske komisije, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, austrijski mandatar Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra.

Na skupu u sportskoj dvorani Areni gdje poslije podne počinje plenarna sjednica bit će i talijanski, ukrajinski i slovenski oporbeni čelnici Silvio Berlusconi, Julija Timošenko i Janez Janša. Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnog centra danas okuplja 84 stranke iz 43 države. S osvojena 182 od 751 mandata na europskim izborima u svibnju, pučani su najbrojnija skupina u Europskom parlamentu. U Zagrebu boravi i predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk, koji će biti imenovan novim predsjednikom Europske pučke stranke (EPP).

Osim novog predsjednika EPP-a, na Kongresu će biti izabrano i deset potpredsjednika, glavni tajnik i rizničar. Nijemac Christian Schmidt jedini je kandidat za rizničara, a za deset potpredsjedničkih mjesta kandidata je dvanaest.

Sudionike skupa čuvaju stotine policajaca

Podsjetimo, skup pučana održava se u zagrebačkoj Areni. Sigurnosne mjere na visokoj su razini, a sudionike čuva više od 500 policajaca u službenim odorama i u civilu te policajci sa službenim psima. Uz hrvatske policajce visoke dužnosnike čuvaju i zaposleni u njihovu osiguranju.

Policija nadzire prometne pravce, upozoravaju građane da tijekom kongresa mogu očekivati manje prometne gužve i kraće zastoje na prilaznim cestama iz smjera Zračne luke Franjo Tuđman i u užem centru grada. Predviđeno je uobičajeno kretanje od zračne luke prema užem središtu grada Avenijom Većeslava Holjevca, Ulicom grada Vukovara i Savskom cestom do hotela ili ureda hrvatske predsjednice i premijera./Hina/HMS/

You may also like

Hot News