Počinje svjetsko prvensto u rukometu

Rukometna groznica može početi! Svjetsko rukometno prvenstvo i to 26. po redu, počinje službeno 10 siječnja, a igrat će se u dvije države, Njemačkoj i Danskoj. Prvenstvo otvaraju domaćini, Njemačka će igrati protiv Ujedinjene Koreje, a Danska protiv Čilea.

Ono što je važno znati. Utakmice ovog SP-a igrat će se u četiri njemačka grada, Berlinu, Hamburgu, Kolnu i Munchenu te u dva danska grada Kopenhagenu i Herningu. Ovo se Svjetsko prvenstvo igra u novom formatu po kojem se posljednji put igralo 2011. godine, što znači da će se nakon prvog kruga umjesto nokaut-faze, igrati drugi krug u koji će proći po tri najbolje reprezentacije iz svake skupine prvog kruga. Nakon drugog kruiga dvije najbolje reprezentacije idu u polufinale.

Novi sustav, kao što smo ranije pisali, nije baš povoljan za Hrvatsku. Popularni Kauboji su tek sedmi favorit prema kladionicama, a primarni cilj hrvatskih rukometaša je plasman među najboljih sedam kako bi se izborile kvalifikacije za Olimpijske igre.

Hrvatska je dobila izuzetno tešku skupinu koju čine prvak Europe, Španjolska, Island, Makedonija, Bahrein i Japan.  Prvi susret Hrvatska igra s Islandom 11. siječnja u 18 sati, potom je protivnik 13. siječnja Japan (16.30 sati), pa Makedonija 14. siječnja (18 sati), 16. siječnja Bahrein (18 sati), a zadnju utakmicu u skupini Kauboji igraju s europskim prvakom Španjolskom 17. siječnja u 20.30 sati.

Iz skupine u Munchenu tri najbolje reprezentacije idu u drugu fazu u Koln, gdje tvore novu skupinu s tri najbolje momčadi skupine A u kojoj su svjetski prvak Francuska, domaćin Njemačka, Rusija, Srbija, Brazil i Koreja. Bodovi se prenose, a ako Hrvatska u Kolnu bude među dvije najbolje momčadi skupine, ući će u polufinale koje se 25. siječnja odigrava u Hamburgu.

Ono što se može vidjeti jest da Hrvatsku čekaju izuzetno teške utakmice i nakon prvog kruga, posebice ako se ne osigura vodeće mjesto u skupini.

Finale i utakmica za broncu igra se 27. siječnja u danskom Herningu.

Još valja naglasiti kako će reprezentacijama biti dozvoljeno igrati s igračem umjesto vratara, također će ostati pravilo o šest dodavanja nakon što suci podignu ruke za pasivan napad, a suci će smjeti koristiti i videotehnologiju u nekim situacijama.

dnevno.hr

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Uz zvuke tamburice ispračen Ivo Gregurević

Read Next

(VIDEO) 9. siječnja 1994. Buhine Kuće – zločini i etničko čišćenje Armije BiH nad Hrvatima Srednje Bosne

Follow On Instagram