Pomoć za pokope branitelja s ranijih 400.000 popela se na 2,1 milijun KM

By

Vlada Federacije BiH donijela je odluke o povećanju za ukupno 3,000.000 KM dvaju transfera planiranih ovogodišnjim proračunom FBiH Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, a namijenjenih za pomoć pripadnicima braniteljske populacije, piše Večernji list BiH.

Tako je transfer za sufinanciranje troškova pokopa pripadnika braniteljske populacije povećan sa 600.000 KM na 2,100.000 KM, a dodatni iznos osiguran je unutarnjom preraspodjelom sredstava Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata. Odluku o povećanju ovog transfera Vlada je donijela imajući u vidu povećan broj zahtjeva za troškove pokopa pripadnika braniteljske populacije.

Prijave na javni poziv

S 1,500.000 KM na 3,000.000 KM povećana je i vrijednost transfera za pomoć u liječenju branitelja. Dodatna sredstva su, također, osigurana preraspodjelom unutar resornoga federalnog ministarstva. I ova odluka donesena je zbog povećanog broja zahtjeva za pomoć u liječenju pripadnika braniteljske populacije (razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, kao i obitelji poginulih branitelja, umrlih ratnih vojnih invalida, obitelji umrlih dobitnika najvećih ratnih priznanja i odličja te obitelji umrlih razvojačenih branitelja). Na javni poziv, koji je objavljen krajem travnja, mogu se prijaviti osobe koje pripadaju kategoriji braniteljske populacije. Uz branitelje, to su i članovi uže obitelji poginulih branitelja, umrlih RVI, umrlih dobitnika najvećih ratnih priznanja i odličja te umrlih razvojačenih branitelja, a krajnji rok za dostavljanje prijava istječe 31. listopada 2021. godine.

Kao članovi uže obitelji smatraju se roditelji, bračni partner i djeca. Jednokratna novčana pomoć za plaćanje troškova liječenja razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji dodjeljuje se u iznosu od 50 posto prosječne neto plaće isplaćene u FBiH za 2020. godinu, a prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za plaćanje troškova liječenja može se ostvariti samo jedanput, i to po jednoj osnovi tijekom kalendarske godine. U prošloj godini prosječna neto plaća u Federaciji BiH iznosila je 973 KM, a 50 posto od tog iznosa je 486 KM. Branitelji sve više obolijevaju od najtežih oboljenja. Federalno ministarstvo ne vodi evidenciju o vrstama oboljenja, ali se, prema zaprimljenim zahtjevima, kojih je svake godine značajno veći broj, može potvrditi kako je riječ o najtežim oboljenjima.

Zahtjev za ostvarivanje prava za troškove pokopa razvojačenoga branitelja može podnijeti član njegove uže obitelji s kojim je umrli živio u zajedničkom kućanstvu u roku od jedne godine od dana smrti. Pravo na jednokratnu pomoć za sufinanciranje troškova pokopa imaju ratni vojni invalidi, članovi uže obitelji poginulih branitelja, dobitnici priznanja i odličja, razvojačeni branitelji za slučaj smrti užeg člana obitelji, članovi uže obitelji za umrle članove uže obitelji ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odličja te razvojačenih branitelja. Broj pristiglih zahtjeva za sufinanciranje troškova pokopa pripadnika braniteljske populacije u 2020. drastično je povećan, pa je u studenom transfer za te namjene povećan s 400.000 na milijun maraka, i to nakon što je u Ministarstvo pristiglo čak 2500 zahtjeva. Dakle, s nekadašnjih 400.000 iznos je sad dosegnuo 2,1 milijun KM. Iznos za troškove liječenja je udvostručen.

Narušeno zdravlje

Od početka rata na ovim prostorima prošlo je 29 godina, a veliki broj branitelja četiri godine proveo je na kiši, snijegu, ledu, u rovovima pod ogromnom količinom stresa i uz neadekvatnu prehranu, što se sve više odražava na zdravstveno stanje te populacije. Uz to, činjenica je da su branitelji sve stariji, time i sve izloženiji zdravstvenim tegobama. Sve to ogleda se i u broju korisnika pomoći u liječenju. Broj branitelja kojima je potrebna pomoć u liječenju iz godine u godinu raste.

Cjelokupna braniteljska populacija ulazi u godine s kojima dolaze i bolesti, a koje su i posljedica ratnih trauma koje su ti ljudi preživjeli. Dodatni problem je pandemija koronavirusa koja je zasigurno utjecala na broj zahtjeva./HMS/

You may also like

Hot News