Proglašena pandemija koronavirusa

By

Epidemija bolesti Covid-19, kojom je u u svijetu od kraja prosinca zaraženo više od 110.000 ljudi, prerasla je u pandemiju, objavio je u srijedu ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Šef WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za medije je rekao da se broj slučajeva izvan Kine u posljednja dva tjedna povećao za 13 puta.

– WHO je procjenjivao epidemiju iz minute u minutu i duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih. Stoga smo odlučili objaviti da se širenje Covida 19 može okarakterizirati kao pandemija, poručio je.

– Pandemija nije riječ koju koristimo olako ili nemarno. Riječ je to, koja, ako je pogrešno upotrijebimo, može izazvati neopravdani strah ili neopravdano prihvaćanje mišljenja da je borba gotova što vodi nepotrebnoj patnji i smrti, rekao je Adhanom.

Epidemija koronavirusa nastavlja se širiti Europom i svijetom s 120.000 zaraženih, odnio je više od 4.300 života, a protiv nje države se bore novim mjerama poput ograničenja kretanja, zabrana javnih okupljanja, otkazivanjem nastave i događanja te novčanim injekcijama.

Unatoč proglašenju pandemije, a pod tim pojmom smatra se globalno širenje bolesti koje je teško kontrolirati, Tedros je naglasio da je još moguće smanjiti broj novih zaraza odlučnom provedbom odgovarajućih zdravstvenih mjera.

– Sve zemlje još mogu promijeniti tijek pandemije, rekao je Tedros. “Vlade moraju pronaći balans između zaštite zdravlja, minimiziranja poremećaja i poštivanja ljudskog života.

– Mi smo u ovome da zajedno kako bi smirili i zaštitili građane svijeta. To je izvedivo, rekao je./Hina/HMS/

You may also like

Hot News