Ranko Križanović nositelj liste HDZ-a BiH za Općinsko vijeće u Vitezu: Željni smo dokazivanja i želimo bolji i uspješniji Vitez

By

Nositelj liste koalicije HDZ BiH/HSS-a Stjepan Radić/HKDU za Općinsko vijeće Vitez, koju prije svega predvodi općinska organizacija HDZ-a Vitez dugogodišnji je uspješni sportaš i sportski djelatnik kao i član HDZ Vitez , Ranko Križanović.

Iako šira javnost Ranka poznaje kao vrlo uspješnog košarkaša i mnogo puta je punio dvorane i medije svojim košarkaškim umijećem, ovaj put kao i prije 4 godine Ranko Križanović predvodit će koaliciju HDZ BiH/HSS-a Stjepan Radić/HKDU za Općinsko vijeće Vitez  i na taj način pokušati potvrditi svoj uspješan politički angažman. Naime i prije 4 godine HDZ Vitez je upravo sa Rankom Križanovićem kao nositeljem vratio izgubljenu poziciju Načelnika, ali i osvojio veliki broj vijećnika iz reda HDZ-a u Općinskom vijeću Vitez

  1. Kako nas dvojica jako dugo surađujemo upravo na košarkaškim terenima za početka pitanje koje nije političke naravi. Ranko možeš li našim čitateljima ukratko opisati svoju košarkašku karijeru

Probat ću ukratko opisati karijeru koja je krenula od moje desete godine i traje sve do danas. Matični klub u kojem sam prošao sve selekcije je HOKK Vitez, sa kojim sam ostvario svoj san igrajući premijer ligu. Nastupao sam za mnoge klubove kao što su : Šibenik, Sloboda Tuzla, Zagorje (Slovenija), kao i dosta klubova iz našeg kantona ( Vitez, Travnik, Busovača,  Vakuf). Tri puta sam proglašen za sportaša grada Viteza, kao i dva puta za najboljeg sportaša kantona SBK. Trenutno sam aktivni igrač Čelika i 3×3 basket ekipe Ecos-Romari Vitez sa kojim smo napravili vrhunske rezultate na europskoj sceni i predstavljali naš grad u najboljem svijetlu. Ekipu Ecos-Romari čine tri igrača iz Viteza i jedan iz Donjeg Vakufa. Vrijedno spomena je da smo trenutna reprezentacija BiH koju smo predstavljali na Europskom prvenstvu u Kijevu.

  1. No da se vratimo na političke teme jer to je i razlog intervjua. Možeš li nam nešto više reći o svojoj političkoj karijeri i kako je uopće došlo do odluke da se angažiraš i na ovaj način?

Moram reći da sam i prije političke karijere bio društveno aktivna osoba kroz mnoge projekte u Vitezu. Aktivno sam sudjelovao na raznim sportskim i kulturnim sadržajima koji su bili značajni za naš grad. Moja politička karijera je krenula kroz općinsku organizaciju Mladeži HDZ-a Vitez, gdje sam na stranačkim izborima izabran u OO Mladeži HDZ Vitez. Nakon toga sam izabran u OO HDZ Vitez gdje sam prije četiri godine jednoglasnom odlukom izabran za nositelja liste koalicije predvođenom HDZ-om Vitez.  Moram reći da sam imao veliku potporu OO HDZ Vitez koju vodi sadašnji kandidat za načelnika Boris Marjanović, prijatelja i rodbine koju su bili uz mene. Rezultat prošlih izbora je bio da smo dobili poziciju načelnika i dvanaest vijećnika u OV Vitez.

  1. U protekle 4 godine obnašao si dužnost šefa kluba vijećnika HDZ-a Vitez, molim te da našim čitateljima kažeš što smatraš da ste kao klub vijećnika uradili u ovome mandatu i što planirate u sljedećem?

Kada sam izabran u OV Vitez nakon nekog vremena preuzeo sam ulogu predsjednika kluba od sadašnjeg ministra zdravstva Ante Matića. Mogu reći da je klub vijećnika HDZ-a radio po Zakonu, postupali smo prema statutu općine Vitez i na svakoj sjednici držali se poslovnika o radu i ono najbitnije klub vijećnika smo sa najviše inicijativa prema Općini Vitez i općinskim službama. Jedan od prijedloga kluba vijećnika HDZ-a sa načelnikom koji je u završnoj fazi je izgradnja mosta na rijeci Lašvi koji će spojiti poslovnu zonu i središte grada. Također na prijedlog kluba vijećnika HDZ-a usvojeno je smanjenje cijena vrtića, ukidanje plaćanja doznaka i itd. Krenuli smo sa naknadama porodilja koja je tek uvedena i nadam se da ćemo u narednom sazivu vijeća tu stavku povećati kao i pokrenuti drue inicijative koje na nisu usvojene. Nažalost vrijeme je takvo da i dobre stvari se negativno komentiraju. Vrijeme koronavirusa je donijelo dosta štete malim i srednjim poduzećima i Općina Vitez treba u skladu sa mogućnostima pronaći neki model pomoći u skladu sa svojim ovlastima.

  1. Kada je u pitanju infrastruktura općine Vitez možete li čitateljima otkriti što planirate raditi u sljedećem mandatu?

Trend odlaska mladih ljudi je nažalost najviše zbog financijske potrebe, a drugi razlog je infrastruktura grada i mjesnih zajednica na kojoj moramo raditi. Potrebno je raditi na uređenju gradskog središta, projektima energetske učinkovitosti, legalizaciji naselja, rekonstrukciji vodovodne mreže, unapređenju putne infrastrukture, rekonstrukciji javne rasvjete kao i jačanju javnih poduzeća i javnih ustanova, te potpori sportu i kulturi.

  1. Kako ocjenjujete trenutnu situaciju kada je u pitanju sport i sportski klubovi na području općine Vitez. U kojem smjeru planirate dalje razvijati ovaj bitan segment društvenog života grada?

 Kada je u pitanju sport u Vitezu mislim da smo Općina sa najviše sportskih kolektiva i Općina koja izdvaja značajna sredstva za sport. Imamo puno pozitivnih primjera kako sportskih kolektiva tako i pojedinaca koji zaslužuju  potporu i nadam se kako ćemo u narednom periodu zajedničkim rješenjem naći model financiranja takvih. Ja kao sportski radnik sam zagovornik da općina mora imati osobu koja će pratiti rad klubova na terenu i tako vidjeti stvarnu sliku klubova. Također se moramo bazirati na omladinski pogon koji će kroz neki period dati rezultat, zašto samo treba imati strpljenja.

  1. I za kraj pošaljite poruku našim čitateljima

Na kraju želim pozvati sve birače Viteza da izađu na izbore i daju potporu kandidatu za načelnika Borisu Marjanoviću kao i  koalicijskoj listi predvođenoj HDZ-om koja je idealan spoj mladosti i iskustva i na kojoj su osobe željne dokazivanja i osobe koje žele bolji i uspješniji Vitez.

You may also like

Hot News