<

Rudari u Zenici prekinuli štrajk

eća skupina rudara rudnika ugljena u Zenici je odlučila prekinuti štrajk započet dan ranije kada su odbili izaći uz rudničke jame jer im nisu na vrijeme isplaćene plaće a prosvjed su prekinuli jer su im iz iz vlade Federacije BiH i Elekroptivredene BiH obećali isplatu zarade.

Najmanje pedeset rurada u utorak je odbili izaći iz jame zeničkog rudnika nakon okončanja smjene a potom su im se pridružili i drugi rudari koji su s njima proveli cijelu noć u tunelima.

Prijetili štrajkom glađu

Nakon što su zaprijetili kako će štrajkati glađu sve dok ne dobiju plaće, u pregovorima predstavnika vlade Federacije BiH, uprave rudnika i Elektroprivrede BiH u čijem sastavu rudnik posluje postignut je dogovor o načinu izmirenja poreznog duga zbog kojega je bio blokiran bankovni račun rudnika.

Dogovoreno je da na račune zeničkog ali i rudnika ugljena u Brezi bude uplaćeno nešto više od sedam milijuna eura namijenjenih izmirenju dospjelih poreznih obveza a nakon toga će se tražiti trajna rješenja za racionalizaciju poslovanja.

Oba rudnika već godinama posluju s velikim gubicima a rudarima ne samo da kasne plaće nego im se i neredovito uplaćuju doprinosi.

“Žao nam je da su rudari posegnuli za ovakvim načinom. Žao nam je tih ljudi koji su prenoćili ili bili zatvoreni u jamama”, kazao je u srijedu federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić najavljujući nove mjere kako bi se saniralo poslovanje rudnika u Zenici i Brezi./Hina/HMS/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Schumacher završio u Parizu na tretmanu, pri svijesti je!

Read Next

Proročka poruka Ivana Pavla II Hrvatima: Evo što će se dogoditi kad odbijete Božji zakon!

Follow On Instagram