Semir Šut razriješen dužnosti policijskog komesara MUP-a ZDŽ

By

Na današnjoj sjednici Vlade Zeničko-dobojske županije kao točka dnevnog reda našla se i Prijedlog Rješenja o razriješenju i oduzimanju čina policijskom komesaru MUP-a ZDŽ.

Nakon što su posljednje izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima objavljene u Službenim novinama ZDŽ zasjedao je Neovisni odbor za izbor i reviziju te je prijedlog uputio ministru MUP-a Dariju Pekiću koji je isti dao na odlučivanje  Vladi da se dosadašnji policijski komesar Semir Šut, koji je po godinama staža stekao uslove za umirovljenje razriješi dužnosti i prije isteka mandata. Vlada Zeničko-dobojske županije usvojila je navedeni prijedlog i dužnosti komesara razriješila Semira Šuta a tu funkciju će po Zakonu o unutarnjim poslovima do raspisivanja i okončanja natječajne procedure obnašati Načelnik Sektora uniformisane policije Adis Imamović.

Zakonskim izmjenama omogućeno je da na poziciju policijskog komesara mogu konkurirati policijski službenici koji imaju čin glavnog ili samostalnog inspektora i najmanje deset godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima policijskog službenika, s tim da se pod rukovodećim radnim iskustvom smatra iskustvo ostvareno u činu višeg inspektora ili iskustvo u višem činu.

Podsjećamo, uprkos upozorenjima OHR-a i Ambasade SAD da ne pristupaju izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima, naročito po skraćenom postupku, skupštinska većina SDA-HDZ-NES i samostalni zastupnici uz 2 glasa zastupnika DF-a koji nisu zvanično dio koalicije  na sjednici 25.06. izglasala je izmjene i dopune ovog zakona a koje se odnose na izbor, imenovanje ali razrješenje policijskog komesara dok su zakonske odredbe koje Upravi policije garantiraju finansijsku neovisnost, do sada tri puta odgađane, ostale na čekanju.

Podsjećamo, na posljednjem natječaju za prijem policijskih službenika, primjeljeno je samo tri Hrvata, od 110 službenika. Skandal je koji je bošnjačka politika podržala, a nažalost izostala je reakcija međunarodnih institucija. Na čelu natječaja bio je komesar Šut, koji je tim pokazao kako vidi policiju kao jednonacionalnu jedinicu, prekršivši brojne zakone.

You may also like

Hot News