Slavlje Vazmenog trodnevlja i Uskrsa u župi Sv. Josipa u Zenici

By

U župi Sv. Josipa u Zenici, Uskrs i Vazmeno trodnevlje su svečano proslavljeni, a na samu Nedjelju uskrsnuća Gospodinova, vjernici ove župe mogli su uzeti pisanice koje su za njih pripemili zatvorenici KPZ-a Zenica.

Na Veliki četvrtak 1. travnja u župi Sv. Josipa Misu večere Gospodnje predvodio je profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu dr. vlč. Ivan Rako. Pod misom je propovijedao đakon vlč. Domagoj Matijević govoreći o daru služenja i ustanovljenju otajstva svete mise i svetog reda. „Upravo ovaj veliki četvrtak za nas kršćane je veliki jer to je dan ljubavi, dan kada nam Bog po kruhu i vinu dariva sebe, po kruhu i vinu trajno ostaje prisutan među nama“ kazao je đakon.

Obred Velikog petka 2. travnja predvodio je dr. vlč. Ivan Rako, te propovijedao o značenju i spasenju koje se događa po Kristovu križu. „Suočeni smo s nečim što bi s ljudskog gledišta moglo izgledati apsurdno: Bog koji ne samo da postaje čovjek sa svim ljudskim potrebama, koji ne samo da pati spašavajući ljude preuzimajući na sebe čitavu ljudsku tragediju već koji umire za čovjeka. I danas mržnja, zlo pa i Covid-19 pokrivaju zemlju i danas se pokazuje kako se patnja Gospodinova nastavlja u patnji ljudi. Krist se i danas poistovječuje sa patnjom i agonijom čovjeka koji vidi samo ‘veliki petak’ svoje povijesti, ali i s današnjim čovjekom koji viče ‘neka se razapne’ (Mt 27,23). Liturgija ovoga dana pjeva ‘O crux, ave, spes unicai’  (Zdravo križu nado jedina)“, pojasnio je.

Misu Vezmenog bdjenja 3. travnja predvodio je župnik don Davor Topić. Bdjenje je započelo blagoslovom ognja ispred crkve, te unošenjem svijeće i pjevanje hvalospjeva uskrsnoj svijeći (Praeconium paschale) kojega je otpjevao vlč. Rako. U kratkoj homiliji župnik je kazao: „Božja riječ nas je u ovom bdjenju koje je majka svih bdjenja u Crkvi provela kroz povijest spasenja od stvaranja do otkupljenja. Osvrčući se na simboliku svijeće i svjetla koje nas obasjava u tami kazao je kako svi imamo iskustvo tame, osobito tame koja se rađa iz grijeha, te da poput djeteta pronalazimo svoju utjehu u krilu majke Crkve, a znamo dok majka grli i daje osjećaj sigurnosti majka govori na uho. Večeras nam majka govori o pobjedi nad tamom i smrću, odnosno uskrsnuću Isusa Krista. Molimo snagu Uskrslog Gospodina da otkotrlja kamen i s našeg uha i srca kako bi čuli tu pjesmu pobjede i susreli uskrsnu ljubav“.

Na dan Uskrsa u nedjelju, 4. travnja svete mise su slavljene u župnoj crkvi, filijali i Kazneno-popravnom zavodu.

Kroz dane Vazmenog bdjenja i nedjelje Uskrsa pjevao je župni zbor pod ravnanjem s. Gabrijele Hrgić.

Nakon misa na Uskrs vjernici su mogli uzeti uskrsne pisanice koje su bile dar zatvorenika KPZ-Zenica.

T.M.I., KT

You may also like

Hot News