Stiže li pravda u Križančevo selo ili je riječ političkim igrama ?

By

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv osmorice bivših pripadnika Armije BiH koje tereti za ratne zločine nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima počinjene u Križančevu Selu u središnjoj Bosni.

Više od četvrt stoljeća nakon što je taj zločin počinjen optužnice su podignute protiv Ibrahima Purića, Ibrahima Tarahije, Nijaza Sivre, Rušita Nurkovića, Almira Sarajlića, Šaćira Omanovića, Kasima Kavazovića i Sadika Omanovića.

Tužiteljstvo BiH u optužnici ih tereti da su tijekom oružanog sukoba između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kao zapovjednici i pripadnici armijskih postrojbi s područja središnje Bosne, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civila tijekom ratnih sukoba.

 Iz Tužiteljstva navode kako je na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice 22. prosinca 1993. ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti. Pripadnici Armije BiH su nakon masakra opljačkali hrvatske kuće te ih potom uništili. Tijela ubijenih zarobljenika i civila su razmijenjena tek 40 dana nakon zločina.

Optužene se tereti da su izravno sudjelovali u počinjenju zločina, te da nisu poduzeli aktivnosti kako bi ih spriječili i procesuirali te kako bi se kaznili počinitelji.

Zločini obuhvaćeni ovom optužnicom svrstani su među najteža stradanja žrtava hrvatske nacionalnosti na području Viteza i okolice u proteklome ratu u BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Kada je zločin počinjen u Križančevu selu Ibrahim Purić je bio zapovjednik 325. brdske brigade Armije BiH i zapovjednik Taktičke skupine Sjever 3. korpusa Armije RBiH, Tarahija je bio zapovjednik Trećeg bataljuna 325. brdske brigade A BiH, Sivro pomoćnik zapovjednika za sigurnost te postrojbe, Nurković pomoćnik zapovjednika za moral, informativno-propagandnu djelatnost i vjerska pitanja, dok su ostala četvorica optuženih bili vojnici u postrojbi čiji su pripadnici počinili zločine odnosno bili izravni sudionici zločina.

dnevno.hr

You may also like

Hot News