Susret biskupa BK-a BiH s članovima KVRPP-a BiH

By

Šesnaesti susret biskupa Biskupske konferencije BiH s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH održan je 21. travnja u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu.

Predsjedao je nadbiskup metropolita vrhbosanski Vinko kard. Puljić, predsjednik BK-a BiH, a sudjelovala su i još tri člana BK-a BiH: nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, OFM.

Na zasjedanju su također sudjelovali predsjednik redovničke konferencije fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, i 14 članova i članica KVRPP-a među kojima jedan provincijal i četiri provincijalne glavarice.

Svojim molitvama susret su pratile članice klauzurnih zajednica sestara Bezgrješne Kraljice Karmela u Sarajevu i samostana Sv. Klare u Brestovskom.

U uvodnom dijelu susreta kard. Puljić zahvalio je svima što su, unatoč aktualnoj pandemiji, svojim sudjelovanjem i na ovaj način pokazali zajedništvo cijele Crkve u BiH u skladu s različitima karizmama i poslanjem koje gaje brojne redovničke zajednice u zemlji koja prolazi kroz teške kušnje. Podsjetio da je Sveti Otac u Godini Sv. Josipa cijeloj Crkvi stavio za uzor zaručnika Blažene Djevice Marije, sveca posebnog Božjeg povjerenja čijoj je brizi povjerio svoga Sina i Djevicu Mariju.

Potom su sudionici saslušali osvrt na tijek prošloga susreta održanog 6. studenog 2020.

Biskupi, provincijalni poglavari/ ice te predstavnici redovničkih zajednica koje svoje sjedište imaju izvan Bosne i Hercegovine sa zanimanjem su saslušali izlaganje kardinala Vinka na temu zajedništva. Između ostalog, rečeno je da je zajedništvo na različitim razinama u Crkvi dinamična stvarnost i da je svaki član ili članica pozvan ugrađivati se u svoju zajednicu i u cijelu Crkvu u skladu s evanđeljem Isusa Krista i pravilima vlastite zajednice.

U plodnoj raspravi ukazano je na vrijednost svakoga člana u zajedničkom služenju pred Gospodinom. Istaknuta je važnost obiteljskog zajedništva u vremenu raslojavanja na različitim razinama. Izneseni su i pojedini konkretni primjeri snaženja redovničkog zajedništva kroz neke projekte koji uključuju angažman svih članova. Poseban naglasak stavljen je na molitvu i razmišljanje o Božjoj riječi kao bitnim elementima izgradnje zajednice u duhovnoj stvarnosti. Također, spomenuta je blagodat modernih sredstava komunikacije koji omogućuju povezanost i u trenucima tjelesne udaljenosti, ali i na njihovu opasnost u trenucima kada se zaboravlja na nužnost izgradnje zajedništva s osobama s kojima se dijeli svakodnevica i vlastita karizma.

Predstavnici svih redovničkih zajednica, koje su početkom ožujka posjetili đakoni iz svih biskupija i obje franjevačke provincije u BiH u okviru Đakonske pastoralne godine, izrazili su zahvalnost organizatorima za lijepe i plodne susrete s budućim svećenicima koji su na ovaj način upoznali različite karizme širom Bosne i Hercegovine.

Tajništvo BK-a BiH/ J.P., KT

You may also like

Hot News