<

Sustav gradskih bicikala “Nextbike” konačno zaživio i u Zenici

Sistem gradskih bicikala ‘Nextbike’, nakon Sarajeva, Banja Luke i Tuzle, konačno je zaživio i u Zenici.

Svečano puštanje u rad ‘Nextbike’ sustava javnih bicikala upriličeno je danas ispred zeničke „Uglovnice“, uz prisustvo predstavnika Gradske uprave na čelu sa zeničkim gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, čelnika spomenute kompanije i brojnih medijskih ekipa.

„’Nextbike’ je jedan od najvećih svjetskih ‘bike sharing’ sustava. Prisutan je u preko 250 svjetskih gradova. S obzirom na to da se radi  globalnom sustavu, korisnici iz Zenice će bicikle moći koristiti i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, ali i u svim drugim gradovima u svijetu u kojima je već prisutan ovaj sistem“, kazao je za Zenicainfo.ba Ahmed Ćerimović, direktor ‘Nextbike’ projekta u BiH.

Prisutni Zeničani podržali su ovaj projekat ističući da će se na ovaj način potencijalno smanjiti upotreba automobila, te da će se jačati imidž i turistička ponuda grada.

„Nextbike“ je brz, jednostavan i praktičan sistem javnih bicikala koji korisnima omogućava uzimanje bicikla na jednoj lokaciji, a povrat na drugoj.

Za korištenje bicikla potrebno je obaviti registraciju i aktivaciju korisničkog računa putem „Nextbike“ mobilne aplikacije. Osnovna cijena iznosi 1 KM/30 minuta, a korisnicima će na raspolaganju biti mjesečna i godišnja članarina koje, uz određenu naknadu, omogućavaju 30 minuta dnevno besplatnog korištenja.

Građani Zenice će na raspolaganju imati trideset bicikala, na šest gradskih lokacija: Radakovo, Mokušnice, Uglovnica, Kamberovića polje, Crkvice i Lamela. Nabavku opreme i implementaciju ovog projekta finansirao je Grad Zenica.

izvor:tvze

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Humana gesta vlasnika Vujević company

Read Next

Akcija Instituta za zdravlje: Dvaput godišnje pregledi kože za stotine građana

Follow On Instagram