Svečano otvoren Vukovarski vodotoranj

By

Podizanjem hrvatskog stijega od strane vukovarskog branitelja Krešimira Džalte uz intoniranje ‘Lijepe naše’ u izvedi klape HRM ‘Sveti Juraj’ u Vukovaru je počelo svečano otvorenje Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva, koji je 1991. bio simbol obrane grada.

Puno je simbolike bilo na početku ove svečanosti. Krešimir Džalto, naime, sin je vukovarskog branitelja Hrvoja Džalte koji je sa svojim prijateljem i suborcem Ivicom Ivanikom svakoga dana podizao hrvatski stijeg nakon što bi neprijateljskim projektilima bio srušen.

Riskirali su pri tome svaki put svoj život, no Vukovarcima je zastava na vrhu Vodotornja bila znak da je grad još živ, da obrana nije posustala, a njih su dvojica time podizala moral svojim sugrađanima i suborcima.

Zbog epidemioloških prilika vukovarske gradske vlasti odlučile su svečano otvorenje Vodotornja u čiju je obnovu uloženo 46 milijuna kuna od kojih su 39 milijuna kuna donacije oko 7.000 donatora iz Hrvatske i svijeta, održati bez nazočnosti građana, uz online prijenos na Facebooku i lokalnim televizijskim postajama.

Građani će Vodotoranj moći posjetiti od subote, 31. listopada uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Projekt obnove izradili su arhitekti zagrebačke „Radionice arhitekture”, a radovi su počeli  u svibnju 2017. godine te su trebali biti okončani do kraja 2018., ali zbog brojnih problema koji su se nadvili nad taj projekt, produžili su se  do jeseni ove godine.

Posjetitelje već na ulazu u Vodotoranj dočekuju memorijalne stube kojima se penje do memorijalne sobe u kojoj je postavljeno šest interaktivnih ekrana s multimedijalnim sadržajem koji govore o Domovinskom ratu, žrtvi Vukovara i povijesti Vodotornja. Iz memorijalne sobe memorijalnom stazom uspinje se do vidikovca, a sama staza simbolizira teški uspon Republike Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost.

Na vidikovcu, pokraj jarbola s hrvatskim državnim stijegom postavljene su stope pokojnih vukovarskih branitelja s Mitnice Ivana Ivanike i Hrvoja Đalte. Uređeno je i područje oko Vodotornja s amfiteatrom s 100 sjedećih mjesta, dječjim igraištem i caffe barom.

Na svečanosti otvorenja nisu održani govori, a nastupili su brojni estradni umjetnici među kojima Vladimir Košić-Zec, Najbolji hrvatski tamburaši, Ivana i Marija Husar, Jacques Houdek i drugi.

You may also like

Hot News