Tko je ukrao Uskrs na TV Zenica?

Closeup of cross

Zenički Hrvati su i ove godine u svojim crkvama, kao i katolici diljem svijeta dočekali Uskrs, najveći katolički blagdan. Svečanim misnim slavljima u svih pet zeničkih župa, slavljeno je Isusovo uskrsnuće, radost našeg otkupljenja.

No, tome nije bilo mjesta na gradskoj televiziji RTV Zenica, koja bi trebala biti u službi svih građana. Osim emitiranje uskrsne poruke vlč. Vladimira Pranjića u centralnoj informativnoj emisiji dana 20.4.2019. Zašto se ova televizija nije udostojila napraviti prilog, reportažu ili emitiati misno slavlje iz jedne od zeničkih župa ostaje nepoznanica, ali jasna je poruka katolicima i Hrvatim u Zenici u čijim je rukama ovaj medij. Naime, prigodom nadolazećeg muslimanskog blagdana Bajrama, tijekom posta svakodnevno će se emitirati prigodni program.

Kako to da za jedne ima mjesta u programu, a za druge nema? Pitanje je koje treba postaviti javno, bez ustručavanja. No, postavlja se i pitanje zašto koordinacija hrvatskih i katoličkih institucija grada Zenice nije reagirala na takav odnos ovog medija. No, ovo je dugogodišnja praksa ovog medija i time samo pokazuje koliko se neprofesionalnosti i nemara krije u samom kolektivu. No, takav nemar neće se vidjeti tijekom Ramazana, tu se radi i ima medijskog prostora. Time se daaje jasna poruka da su Hrvati nepoželjni i da za njih nema mjesta, jer mi građani Zenice druge vjeroispovijesti ne pripadamo njihovim interesima.

Svijetla točka medijskog ozračja zeničkim Hrvatima je HMS Kockice

No, dok televizija Zenica prešutno prelazi preko ovog blagdana dajući nama Hrvatima jasnu poruku, zenički Hrvati nisu zaboravljeni. Prije šest godina u prostorijama Hrvatskog doma “Kralj Tomislav” osnovan je portal Kockice, jedini medij na hrvatskom jeziku u Zenici, koji je postao prepoznatljiv brend diljem svijeta i koji prenosi vijesti o životu zeničkih Hrvata. Naime, unatoč brojnom nepovjrenju portalu i pokušaju diskreditacije ovog medija, bez iti jednog zarađenog pfeninga vrijedna ekipa je pokazala da se unatoč svim opstrukcijama može raditi i pokazati istinska profesionalnost.

Naime, povodom Uskrsa ekipa portala Kockice je kroz niz članaka pripremala svoje vjerne pratitelje na, za katolike, najvažniji blagdan. Pored toga prije par mjeseci pokrenut je i internet radio postaja putem koje su se emitirale emisije o Uskrsu. I treći i najmlađi dio ovo obitelji internet televizija KOCKICE TV emitirala je polusatnu reportažu o pripravi za Uskrs u župi Crkvica, te emitirala prijenos mise uživo iz ckrve Srca Isusova u Čajdrašu kojeg je pratilo uživo više od 2.000 ljudi.

Iako je TV Zenica pokušala ugasiti Uskrs, postoji medij koji to neće dozvoliti i koji će uvijek biti pozitivni glas Hrvata u Zenici, ali i diljem BiH. Uprotivnom, dozvolit ćemo u potpunosti da doživimo mrak, a portal Kockice je trenutno jedini medij koji prenosi naš glas, poručujući da nas ima i da ne pristajemo ninakakve političke igre i medijske manipulacije, kako bi to htjela gradska vlast i gradska televizija.

Korak dalje u svojoj neprofesionalnosti ali i očitoj diskiriminaciji prema svojim sugrađanima Hrvatima jeste i činjenicaa osnovne neposmenosti. Naime, u kratkoj česitici vlč. Vladimira Pranjića ova amaterska televizija je istoimenog župnika oslovila titulom “fra”, iako je vlć. Pranjić dijecezanski svećenika, a ne član Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Stoga, pozivamo Koordinaciju katoličkih i hrvatskih institucija grada Zenice na jačanje suradnje s portalom Kockice, kao i da zatraže javno očitovanje menadžmenta ove televizije zašto se uskraćuje medijski prostor zeničkim Hrvatima, dok drugi dobijaju emisije, vjerskog tipa. Pored toga, pozivamo istoimenu Instiuciju na uskrćivanje medijke suradnje s ovom medijskom kućom dok se ne budu prema svima podjednako odnosili.

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Krvavi Uskrs u Šri Lanki

Read Next

Održan 21 Međunarodni Uskrsni šahovski turnir Zenica 2019.

Follow On Instagram