U dvije godine BiH napustilo 647 liječnika

By

Iz Bosne i Hercegovine lani je otišlo čak 350 liječnika, podatak je Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

Komentirajući najnovije podatke, dr. Harun Drljević, predsjednik Liječničke komore Federacije BiH, konstatira kako je broj liječnika koji su prošle godine sreću potražili van granica naše države veći nego 2016., kada ih je otišlo 297, piše Dnevni avaz.

Pritom, objašnjava da je stvarni broj liječnika koji su otišli daleko veći jer, kako kaže, službene podatke imaju samo za one koji dođu i traže od njih ispisnicu.

S druge strane, dosta je i onih koji se odmah poslije školovanja odlučuju na ovakav potez, dakle nisu bili naši članovi. To znam od dekana Medicinskog fakulteta u Sarajevu, koji su mi ispričali da od 120 njihovih diplomanata, koliko ih približno bude godišnje, trećina uplati 15 maraka da im se diplome ranije otiskale. Navode da im trebaju jer imaju već poslovne ponude u inozemstvu. Mogu birati što će raditi, rekao je za Avaz dr. Drljević.

Strahuje da nas uskoro neće imati tko liječiti, jer, kako kaže, u našoj zemlji već nedostaje anesteziologa, ali i patologa, radiologa, kirurga.

Nije samo ovaj kadar deficitaran. Za nekoliko godina, kada se pogleda demografska slika naših uposlenih, uskoro ćemo imati veliki problem da nađemo pedijatra ili fizijatara. Jer, životni prosjek ljudi koji sada rade je 57, kaže dr. Drljević.

Ističe i da se mjesečna primanja liječnika u našoj zemlji uvelike razlikuju od plaća koje im se nude van granica BiH. Tako, na primjer, kirurg u našoj zemlji za svoj rad mjesečno je do potpisivanja Kolektivnog ugovora imao 1.350 KM.

U Njemačkoj isti taj liječnik za isti posao zaradi od 10.000 do 50.000 eura, dok u Saudijskoj Arabiji, kako priča Drljević, kirurg mjesečno dobije njegovu godišnju plaću!

Naši liječnici ne odlaze samo zbog plaća i zbog toga što je njihov socijalni status najgori, tu je niz razloga. Nemaju mogućnost edukacije, napretka, a o zaštiti na poslu da i ne govorim, kaže Drljević.

Avaz navodi kako je standard Europske unije 362 liječnika na 100 tisuća stanovnika. U BiH je tra situacija dosta gora jer nam nedostaje čak 3.000 liječnika.

BiH ima 16 liječnika na 10.000 stanovnika, odnosno 160 na 100.000 stanovnika što je dosta manje nego što to predviđaju standardi, rekao je dr. Drljević.

drukciji.ba

You may also like

Hot News