U župi Sv. Josipa u Zenici proslavljen 1. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

By

Na poziv pape Franje upućenog Crkvi kao i Dikasterija za laike, obitelj i život u župi Sv. Josipa u Zenici 24. i 25. srpnja 2021., obilježena je proslava 1. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba.

U subotu, 24. srpnja mladi predvođeni uršulinkom s. Gabrijelom Hrgić i župnikom don Davorom Topićem posjetili su nekoliko starijih osoba koje nisu u mogućnosti dolaziti u crkvu, te im tom prigodom uručili poruku pape Franje za Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. U susretima starije osobe spontano su podijelile svoje životno iskustvo kao i poteškoće i izazove života, ali ono što se zamijetilo u toj životnoj mudrosti je pouzdanje u Boga. I upravo ti susreti imali su svoju i odgojnu dimenziju. Svaki susret bio je na svoj način jedinstven i dirljiv, te potvrdio papine riječi da su djedovi i bake naše korijenje i da ne možemo jedni bez drugih.

U nedjelju, 25. srpnja prije središnjeg Misnog slavlja, kao uvod u sam događaj proslave, Ines Čolić predstavila je poruku pape Franje za Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Potom je započelo Misno slavlje. Na kraju Mise župnik don Davor je kazao da su jučerašnji apostolati u prigodi ovog događaja pokazali da naši djedovi i bake iako žive sami i krhkog zdravlja, nisu u tjeskobama i očaju, nego naprotiv puni blagoslovljenog života. I upravo tajna je u tom njihovom pouzdanju u Boga. Njihovi dani koji prolaze u borbi sa samoćom, također su ispunjeni molitvom, čitanjem i slušanjem radija Marije i radija Mir Međugorje. Župnik se prisjetio dirljivog iskustva jedne 87-nje bake koja je sa trinaest godina od strane vlasti morala poći u željezaru i raditi, a doma nije imala oca da je zaštiti već samo majku i brata. I unatoč takvoj jednoj teškoj povijesti i ova starica kao i ostali govorili su tako svjedočki o životnoj mudrosti koja je prožeta Bogom.

Gledajući znakove vremena župnik je kazao ukoliko vrijeme glede pandemije bude dozvoljavalo na jesen u okviru župnog caritasa započinjemo sa programom za osobe treće životne dobi kroz aktivnost poludnevnog boravka u caritasovom domu. Također je istaknuo da ova pastoralna aktivnost ima za cilj odgovoriti na dimenzije čovjekova života kroz duhovnu, medicinsku, psihološko-socijalnu i fizičku dimenziju. (kta/g.h.)

You may also like

Hot News