Vukoja: Ne izmjenili se Izborni zakon do sredine iduće godine, aktivirati status quo ante

By

Ivan Vukoja, voditelj odjela za medije, kulturu, sport i informiranje Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH rekao je da Hrvati u BiH imaju pravo pokrenuti status quo ante i tražiti stavljanje izvan snage onih ustavnih odredbi koji su doveli do derogiranja političkih prava Hrvata u BiH te vraćanje na stanje prije potpisivanja Daytonskog sporazuma, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Vukoja je govoreći na konferenciji organiziranoj u povodu 25. obljetnice Daytonskog sporazuma održanoj u Mostaru kazao da je izvorna daytonska BiH imala elemente konfederalizma, federalizma i konsocijacijske demokracije.

-Cjelokupan Ustav BiH operacionalizira činjenicu da je BiH zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Postavlja se pitanje je su li izvorniji konstitutivni narodi ili entiteti, upitao se Vukoja i odmah dao odgovor:

Foto: HMS

-Konstitutivnost Hrvata, Bošnjaka i Srba je nadkrovljujuće načelo ili temeljno načelo Daytonskog Ustava BiH, navedeno je i u presudi Ustavnog suda BiH po apelaciji Alije Izetbegovića iz 2000., te se sve osim tog načela može dovoditi u pitanje, rekao je Vukoja dodajući da ako ne poštujemo načelo konstitutivnosti ne poštujemo ni Ustav BiH niti Daytonski sporazum, odnosno kršimo i jedno i drugo, rekao je Vukoja.

Vukoja je kazao kako je legitimno predstavljanje, uz jednakopravnost, temeljenja komponenta konstitutivnosti naroda, te da je i presuda ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić naložila izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u institucije vlasti koje su po Ustavu određene da predstavljaju konstitutivne narode, a to su Domovi naroda i Predsjedništvo BiH

Istaknuo je da su sve izmjene i dopune Daytonskog sporazuma legitimne ako se poštuju i provode načela legitimnog zastupanja konstitutivnih naroda. Ako se, s druge strane ne poštuje ovo, treba se vratiti na izvorni Dayton.

Voditelj Odjela za medije, kulturu, informiranje i sport pri Glavnom vijeću HNS-a BiH  pri tome misli  na Berryjeve i Petritscheve amandmane, kojima je narušena konstitutivnost Hrvata.

“Legitimno je predstavljanje Conditio sine qua non”, kazao je Vukoja.

On je naglasio da se presude Europskog suda za ljudska prava u predmetima “Zornić”, “Pilav” te Sejdić-Finci ne negiraju presudu Ustavnog suda u predmetu Ljubić o legimimnom predstavljanju konstitutivnih naroda. On je istaknuo kako postoji više modela kojima je moguće, kroz izmjene Izbornog zakona, u jednom paketu osigurati provedbu i presuda suda u Strasbourgu i ustavnog suda BiH.

Govoreći o drugoj temeljnoj komponenti konstitutivnosti naroda, jednakopravnosti, on je kazao da je i ta komponenta pogažena. Kao ilustraciju naveo je aktualni personalni sastav Predsjedništva BiH u kojem sjede dva predstavnika Bošnjaka, jedan srba i ni jedan Hrvata.

Ukoliko se do sredine iduće godine ne izmjeni Izborni zakon i provede presuda ustavnog suda BiH koja nalaže omogućavanje izbora legitimnih predstavnika i hrvatskog naroda u Predsjedništvo BiH i u potpunosti u federalni i Dom naroda, Hrvati imaju pravo aktivirati status quo ante, odnosno pokrenuti proces vraćanja na početno stanje prije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, zaključio je Vukoja./B. G/HMS/

You may also like

Hot News